måndag 23 mars 2015

Varför betala skatt?

Sverige har en väldigt utbyggd välfärd och fungerar på det sätt att människor ska arbeta och betala skatt. De pengarna ska i sin tur finansiera skolan, sjukvården och så vidare. Inget märkligt egentligen utan det är bara så det ska fungera.
Om det nu är så att vem som vill utan någon ansträngning ska få ta del av de förmåner som finns, utan att lyfta ett finger. Varför i hela världen ska då alla andra dra sig till arbetet, lägga timmar ifrån sin familj, och slita? Varför engagera sig när den som inte gör någonting plötsligt ska ha samma förmåner som den som arbetar?
Det värsta är att de många gånger, dessutom, får det till ett väldigt reducerat pris alternativt gratis.

svt.se
Hela systemet bygger på att varje människa ska göra rätt för sig men jag tror det kommer skifta i framtiden. Jag tror inte att min generation kommer acceptera det den äldre gör idag. Försök på något vettigt sätt för mig förklara varför jag ska arbeta hela mitt liv och spara till pensionen, när jag får ett lika bra boende den dag jag ska till hemmet oavsett om jag jobbat en dag eller alla dagar?
Förklara varför jag ska arbeta för att ha råd att betala tandläkaren den dag jag har jätteont i tänderna, när jag kan få det för under hundralappen om jag inte arbetat här?

Jag vill leva ett bra liv och ha råd med allt jag vill men anledningarna till att inte börja göra av med allt när man passerat andra sidan dödhalvan (femtio år) försvinner allt eftersom.

Eu-migranterna, eller tiggarna i allmänt tal, ska nu ha samma förmåner som de papperslösa. Papperslösa är i mina ögon människor som inte följer svensk lag och lämnar landet när de fått ett avvisningsbeslut. Eu-migranter är de som kommer hit och inte följer svensk lag. De skräpar ner, eldar där de inte får och kan garanterat inte visa upp hur de ska försörja sig den tid de är här, men nu ska vi erbjuda även dem de förmåner som de papperslösa har?

Att barnen får hjälp säger jag absolut ingenting om för de kan aldrig någonsin hjälpa vilken situation de befinner sig i. De vuxna däremot, de har valt sina vägar själv.

Diskussionerna går om att vi ska hjälpa dessa människor med språket och till ett arbete. Jag drar paralleller med alla de polacker och litauer vi har här sommarhalvåret. Efter alla de år jag arbetade i affär kan jag inte säga något ont om dem. De kom hit och ordnade ett arbete själv. Därefter lärde de sig svenska, själv. De vände sedan hem till sina familjer och togs tacksamt emot av bönderna här när nästa vår närmade sig. De fick ingen hjälp till något men har både språket och ett arbete. Är de väldigt udda då på något sätt eller de förstod inte att de behövde hjälp med sakerna de klarade själv?
Värst av allt är att dessa gästarbetare inte innefattas av något av det ovanstående får hjälp med.

Så varför ska vi betala skatt?
Jag gör det för att själv få vård den dag jag eller någon i familjen behöver det, inte för att hjälpa hela Europas fattiga befolkning för det är deras hemländers uppgift, inte vår.

http://www.sydsvenskan.se/sverige/eu-migranter-kan-fa-samma-formaner-som-papperslosa/
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljoner-ska-ge-fattiga-eu-migranter-vardigare-liv