söndag 8 mars 2015

Människan är skapad för att promenera.

Är träning bra? Nej.

Tro mig, jag myste mig igenom detta program på radion.
Mycket av det som sades lät visserligen vettigt men jag hängde upp mig på den del där en av de som forskat om detta med träning berättade att människan inte är gjord för att springa.
Människan är gjord för att promenera.
Alla rön om hur mycket man ska röra sig eller inte, ok.
Gå då. Jogga inte. Spring inte.
Promenera.
svd.se
Rent logiskt är det så, att människan är ett däggdjur. Ett djur.
Djur springer när de är rädda och då är det en instinkt som gör att de får fart.
Människan är på samma sätt. Vi ska springa vid fara, inte bara för att för våra kroppar orkar inte med detta. Helt klart ska du inte sitta helt still, men du ska inte heller överdriva.

Jag är fullt medveten om att vi alla är olika och mitt stora problem genom livet har varit att hålla vikten uppe. Minsta lilla ansträngande handling eller träning så tappar jag ett par kilo.
Att gå upp däremot, det är helt fruktansvärt jobbigt.

För några år sedan var jag tvingad att gå upp fem kilo. Fem kilo låter inte mycket men det tog mig många månader att gå upp detta. Jag fick börja räkna kalorier och låg på mer än ett dubbelt kaloriintag utan att för den delen öka i vikt. Hur gör man då?
Gränsen för hur mycket man orkar äta gick där. Jag kunde inte äta konstant all vaken tid utan det blev till att äta allt med ett väldigt högt kaloriintag. Jag vet att det förmodligen är betydligt ovanligare än att ha det motsatta problemet, men det är fortfarande ett problem.

Som jag ser det ska vi titta tillbaka på hur det var förr. Livsmedelsverket säger detsamma. Vi ska försöka gå tillbaka till den kost och den rörelse vi hade för exempelvis tusen år sedan. Lev på det naturen ger och rör dig när du måste. Ta bort det som inte är naturligt.

Människan blir äldre och äldre men någonstans tycker jag att det är lite upp till varje person. Vill någon leva ett renlevnadsliv och bli 105 år så är det ok för dem. Jag lever hellre trettio år kortare och kan unna mig saker. En sak är dock väldigt säker.
Jag kommer ALDRIG börja springa runt för att man ska det och programmet som är länkat, drog ett streck under på att jag känner att jag har rätt.
Så vill du springa?
Gör det, men vet att det inte är bra och medan du springer tänker jag slå mig ner med en god dricka och något gott att äta, skaka på huvudet när du springer förbi och sedan sucka över vart världen är på väg.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/511147?programid=1272