lördag 14 mars 2015

Kom hit men ni får inte plats!

Skolorna är i kris på grund av invandringen. Det finns inte plats, stöd eller hjälp till alla de barn som kommer hit. Verksamheten går på knäna.
Vad är lösningen på detta?

Svensk skola är med jämna mellanrum kritiserad för att elevernas kunskap backar. Det finns inga resurser och de sista åren har det blivit akut på många ställen. Samtidigt är gränserna i princip öppna och mellan 80-100 000 människor söker asyl i Sverige. Jag läste en siffra om att bara cirka 30 procent av dessa stannar men det innebär att vi kan räkna med det dubbla när anhöriginvandringen är klar. Vi vet inte heller hur många av de som inte får stanna som gör det ändå.

Jag har pratat med Migrationsverket och kritiserat hur de lägger upp sina boenden. Jag har ifrågasatt varför det inte, åtminstone, går att sätta människor med samma bakgrund och språk på samma boenden för att underlätta för kommunerna med exempelvis tolkar vid barnens skolgång men nej. Det kommer så många asylsökande, trycket är så stort, så det går inte. Vad är då viktigast?
Kvalitet eller kvantitet?

Det sägs att detta generar arbete men hur ska alla dessa människor kunna få ett arbete när det inte ens finns möjlighet att låta deras barn gå i skolan? Hur ska barnen kunna få ett arbete när deras skolgång inte fungerar då det är brist på allt de behöver?

svt.se
Jag har vänner som bor i en av de större städerna jag har runt mig. Vänner vars barn går i skolan och har blivit tillsagda att de bör byta skola då risken är väldigt stor att deras barn annars börjar bryta trots att båda deras föräldrar är svenskar. Föräldrarna talar alltså ren svenska men barnen bryter då det inte finns några andra barn födda i Sverige på skolan.
Sveriges radio drar sitt strå till stacken med jämlikhet och löser detta genom att ta in reportrar och journalister som även de bryter. Allt som någon slags konstig jämlikhet för att visa att just de, de är minsann inte främlingsfientliga.

Jag förstår att språket förändras och att det kommer till nya ord liksom att det försvinner vissa men borde inte det bästa, för barn och vuxna, vara att alltid höra korrekt svenska i de stora svenska medierna? Lärare bör absolut tala ren svenska och för mig hade det inte varit fel att ha det som ett krav, oavsett vad du ska arbeta med men speciellt när det är på ett arbete där många andra hör dig. Arbeten där du är en förebild. Det finns olika dialekter, självklart, men jag ifrågasätter om jag hade fått ett arbete på riksradio om jag pratade listerländska. Uppenbarligen går det att få när man bryter och säger "Jag gick hem till han".

Vad är då lösningen?
Jag ser två olika: Antingen är det så att vi måste tvångsplacera ut de som kommer hit så att de får möjligheten att verkligen komma in i samhället och höra språket. Vi behöver då anställa betydligt fler lärare i våra skolor då antalet elever i många klasser kommer att öka. Detta kunde varit bra för landsbygdsskolorna i Sverige. Eller kan det vara så att vi ska anpassa antalet som kommer hit efter vad våra skolor klarar av.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/skolsituationen-akut-i-kommunerna