söndag 15 mars 2015

Media! Researchgruppen!?

1770 barn utsatta för pedofilbrott och det har pågått under många år. Ännu en skandal rullar upp. Är detta så ointressant att media inte orkar skriva om det?
Eller det finns andra vinklar på det som gör det känsligt?
Kanske samma vinkel som gör att ingen anmälde det från början?
DET skulle jag vilja kalla rasism.

bbc.com
Så många gånger jag har hänvisat till Grishams Juryn. Filmen som handlar om den lilla svarta flickan som blir våldtagen, misshandlad och lämnad att dö av två vita medelålders män. I Sydstaternas USA där ku kux klan härjar är detta ett lätt fall och detta är rasism om något. Männen fälls till slut då advokaten berättar berättelsen men vänder på faktan. Han säger att den våldtagna och nästan mördade flickan är vit och förövarna svarta vilket gör att de till slut döms. Rasism i hög grad.
Rasism är för mig även när man väljer att bortse från något på grund av en etnisk härkomst eller religion.

370 barn har blivit sexuellt utnyttjade av en grupp män i England denna gång. Förra gången var det runt 1400 barn. Svensk media tar upp det i någon liten artikel men sedan är det tyst. I det stora hela är det väldigt tyst i mycket media i detta. Misstankarna om brotten anmäldes inte vidare i England.
Varför?
Jo, för kommunen var så rädda för att bli kallade för rasister att de hellre hoppade över anmälan. Männen som utförde övergreppen var nämligen män från Asien, Pakistan, Afghanistan och så vidare. Risken var stor att de som anmälde detta skulle bli kallade för rasister så istället för att ta tag i detta och bespara dessa barn så mycket lidande blundande de.

Vad är då egentligen fel?
I mina ögon är det media och samhället i stort som gjort det som en laglig rätt att hänga ut de människor som ifrågasätter saker, men bara om de är medelålders vita män. Dessa dömda män hängs inte ens ut i svensk media trots att de är dömda för brotten. De skyddas och man nämner det istället inte alls. Är det så det ska vara?

Återigen, känner mig tjatig, jag vill ha media som för fram nyheter utan åsikter och utan något dolt. Ska man hänga ut människor som skrivit osmakliga saker på sociala medier?
Då ska de minsann hänga ut dömda förövare med. Alla. Inte bara de som passar in i mallen för att det ska se bra ut och sälja många nummer. Alla ska behandlas lika.

Samhället är på väg åt helt fel håll om det inte går att se nyheterna om dessa pedofilbrott och sedan dra liknelsen om Grishams Juryn. I detta fallet var inte förövarna vita. Flickan inte svart.
Ska de då inte dömas på samma sätt?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6107755
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/08/27/enorm-pedofilharva-skakar-Storbritannien
http://www.bbc.com/news/uk-england-oxfordshire-31643791