onsdag 24 juni 2015

Matchningssvårigheter trots ökat antal arbeten i Sverige.

Fler arbeten men rätt kompetens saknas.
Antalet lediga arbeten i Sverige ökar men det finns för få människor med rätt kompetens för dem. Vad säger detta? Länken förklarar på ett relativt tydligt sätt hur det ser ut i svensk arbetsmarknad.

Läser man hela artikeln står det klart, åtminstone som jag läser den, att det blir fler arbeten i Sverige men på grund av att många av dem som flyttar hit inte har den kompetens som behövs blir det ett glapp.

"Gapet mellan kvalifikationskraven på de lediga jobben och kompetensen bland de arbetslösa ökar under de kommande åren, vilket leder till ökade matchningssvårigheter."

Intressant är också att läsa hur texten försöker vrida, min uppfattning, saker och ting på ett visst sätt. Den beskriver att Sverige behöver ha en invandring på 64 000 personer varje år för att det ska fungera på arbetsmarknaden. I ett annat stycke står det dock att de svagare människorna i samhället, vilket bör vara de som exempelvis inte talar svenska eller har en svensk utbildning i bagaget, kommer hamna på en arbetslöshet av 75%. Det stämmer även med de rapporteringar som har sänts om att de som inte är födda i Sverige har väldigt svårt för att ta sig ut på arbetsmarknaden.

"De nya jobben växer fram över hela landet men störst jobbtillväxt sker i storstadsregionerna."

Då går mina tankar såhär: Ungdomsarbetslösheten i Blekinge är den högsta i hela landet. Arbetena finns i storstadsregionerna. Hur i hela världen kan man då lägga asylboenden på landsbygden? Hur kan man ha idéer om att det finns så mycket skog i Sverige att det utan problem får plats fler människor. Vill inte de som gör såhär att de som kommer hit ska få ett arbete?
Det är så viktigt att tala om arbeten. Arbete är det som bygger Sverige och det håller jag med om. Varför placerar vi då ut människor där de inte får arbeten?
Varför bor de inte i innerstan eller de fina förorterna?

Söderhamns kommun
För mig är det så att om du ska bygga ett hus planerar du det. Du köper en tomt, gör grunden, drar alla kablar och rör, sätter upp stommen, taket, väggarna och när allt är i princip färdigt flyttar du in. Du väljer inte en plats i en skog någonstans och sätter ett tält där för att så småningom kunna köpa den tomten och bygga ett hus där. Varför är det fel?
Jag älskar alla människor tills de har bevisat motsatsen för mig men det bör vara helt omöjligt att hjälpa varenda själ i hela världen. Tro mig, jag hade verkligen velat men att ta hit så mycket människor att de inte kan få ett humant boende, inte får den hjälp de behöver och inte får en chans att få ett arbete. Då är det mer humant att hjälpa dem där de bor.

Röster höjs då över att de inte har en chans att överleva där de bor och mitt svar blir då detta:
Hur ska människorna i Syrien kunna bekämpa IS när alla män flyr hit? Vilka ska försvara deras land? Varför i hela världen går inte världen ihop, skickar pengar och militär för att utplåna IS en gång för alla? Varför inte hjälpa länderna som är utsatta genom att hjälpa dem på plats. Vad händer när alla människor har flytt och IS intagit allt land? Jo, de kommer fortsätta och detta tog nyheterna upp bara härom dagen. IS nya mål är nu bland annat Damaskus. När ska vi börja bry oss på riktigt? När IS tågar in i Europa via Turkiet?

De må ta fram hur mycket statistik de vill på att vi behöver 64 000 nya människor i Sverige varje år men som jag ser det, då cirka 75% av dem sedan är arbetslösa, hade vi istället kunnat annonsera ut till hela världen att vi behöver 16 000 utbildade människor hit varje år som sedan kan bygga upp vårt land, öka vårt BNP och sedan se till att människor i utsatta länder får betydligt mer pengar än idag.
Men, vad vet jag. Det är mina blonda spekulationer.

Jag tänker avsluta med en text från en av Sveriges absolut största män genom tiderna. Tänk att han förstod detta redan 1980:
"Då sitter man i Stockholm, i Lund och Göteborg,
tre flugskitar i utkanten av världen,
och bedömer och förkastar, på krogar och i kök,
och avgör vad som har och saknar värde.
Där vet man mer om Kina,
Peru och USA än dom töntar vet som lever där var dag.
Man behöver inte fråga dem själva hur det är,
och man behöver varken läsa eller resa."

//Björn Afzelius; Tankar i Ligurien

http://statskoll.se/nyheter/111-000-nya-jobb-pa-ingang-men-arbetskraftsbrist-bromsar/