tisdag 23 juni 2015

Om detta må vi berätta..

Gulag eller koncentrationsläger?
För mig spelar det ingen roll, det är exakt samma sak i slutändan.
Det var ställen där människor avrättades. Läger där tanken var att ingen någonsin skulle få lämna dem. Åtminstone inte levande.

Skrämmande är då att se dessa nyheter. Stalins popularitet ökar i Ryssland.
Stalin, mannen som avrättade sina egna. Mannen som skickade alla som sa emot till arbetsläger som dessutom fanns kvar efter hans död och de sista försvann inte förrän på sextiotalet.
Stalins företrädare Lenin började bygga upp den tyranni som Stalin sedan tog över. Inte nog med det så reste han statyer över sig själv överallt enbart för att verkligen kunna hjärntvätta de människor som var i dess närhet.

Att Stalins popularitet ökar visar på att människor än idag inte har förstått riktigt vad denne man verkligen stod för. Kommunismen var och är fortfarande inget bra.
Härom året var det en undersökning som ställde frågan:
"Vad var Gulag?"
och få ungdomar, även vuxna, visste vad det var.
Koncentrationsläger visste i princip alla vad det var.
Läroplanen har förändrats men det kommer ta lång tid innan de som går under den har de kunskaper som borde vara självklara. Gulag var läger där många dog och de sattes där för att de ifrågasatte sin ledare.

Att Ryssland inte ser vad Stalin verkligen var är en fara för framtiden. Att hylla en mördare är osannolikt och bör vara det för alla. Vad hade hänt om Tyskland hade börjat öppna Hitlermuséum med en byst på Adolf framför ingången?
Inte bara ett utan i var och varannan by?
Världen hade inte stått tyst.


http://www.svt.se/nyheter/utrikes/stalin-allt-popularare-i-ryssland