måndag 22 juni 2015

Simkunskaperna sjunker i Sverige.

Människor som bor i Sverige blir allt sämre på att simma.
Svenskar har blivit sämre på att simma.
Fler drunknar i Sverige.
Det är ett faktum då fler dör i brist på luft då de befinner sig under vatten för länge.
Statistik går det dock alltid att svänga med.

Trygg Hansa och Novus har gjort en undersökning på svenska simkunkaper.
 Citatet nedan är från artikeln som är länkad.
"Fler män än kvinnor är säkra på att de skulle klara testet. Men av de 137 personer som drunknade förra året var 116 män."

Jag kan inte påstå att jag är förvånad för som jag ser det är det en av skillnaderna mellan könen. Män tror oftare att de kan mer och kvinnor förminskar gärna sina kunskaper. Att fler män än kvinnor drunknar tyder på att det är så.

Det jag tänker på om de svenska simkunskaperna är dock detta:
Efter att ha arbetat som lärare under rätt så många år nu, på många olika skolor i olika kommuner så har jag en klar bild av vilka elever det är som oftast inte kan simma och de flesta av dem är inte födda i Sverige men inte adopterade. Jag har haft elever som inte velat simma för vatten förknippas med bland annat krokodiler. I svenska vatten finns inga krokodiler. Samma barn har varit rädda för vargar och björnar i skogarna. De finns visserligen i delar av Sverige men sannolikheten att stöta på någon av dem på exempelvis Stibyberget är i princip obefintliga.

sydsvenskan.se
Som jag ser det ljuger en sådan här artikel och statistiken som finns ger inte rättvisa åt någon. Genom att skriva ut att svenskar har sämre simkunskaper ger det en uppfattning om att stora delar av vår befolkning glömt bort hur man gör. Att det flyttat hit människor som inte kan simma tar man inte i beaktande. Vill de visa skillnaderna är det lätt att ställa frågan om de är födda i Sverige eller inte.

Min tanke med detta är att detta blir fel i debatten för de som flyttar till Sverige behöver veta att våra hav och sjöar inte innehåller några större farliga djur men att man ska ha respekt för vattnet. De borde få veta att alla skolbarn i Sverige ska lära sig simma och kommer de som vuxna hit bör de ta på sitt eget samvete, sin egen säkerhet, att lära sig detta. Att inte kunna simma är förenligt med en eventuell dödsdom om man hamnar i vattnet. De bör också bli hänvisade till var det går att lära sig simma för det fungerar säkert inte här som i alla andra länder.

Jag tror inte att gemene man i Sverige glömt bort hur man simmar. Den äldre generationen fick dessutom många gånger lära sig simma i hav och insjöar när det var allt annat än tempererat till skillnad från dagens pooler.

För de inflyttade människornas säkerhet bör detta med simning tas på allvar.

http://www.metro.se/nyheter/skrala-svenska-simkunskaper/Hdzofd!h0DG48F3cyEebIig9FjBOA/