söndag 28 juni 2015

Dags att förbjuda flaggan?

En man bestämde sig för att skjuta ihjäl ett antal människor i en kyrka.
En man, eller pojke, som uppenbarligen inte mådde bra och som uppenbart inte är frisk.
Jag ser inget försvar i det och tycker att hela händelsen är för bedrövlig.

Charleston var för mig redan känt då denna stad finns med på en av alla de listor jag har med städer och platser som jag vill besöka. Just amerikanska inbördeskriget och den kultur som finns i denna stad är väldigt intressant för en historienörd som mig. Jag hade velat åka dit för att strosa runt och se alla de fantastiska byggnader som finns där och utöver det har jag vänner som inte bor så långt därifrån. Då just historia och kultur är något viktigt för mig anser jag det vara väldigt viktigt att se saker på rätt sätt.
Sydstatsflaggan är en av dem.

Efter den fruktansvärda händelse som utspelade sig förra veckan höjs röster om att just sydstatsflaggan ska förbjudas. För mig målar flaggan upp två saker. Det första är en svartvit bild med allvarliga människor från förra seklet och den andra är filmen Juryn som jag ständigt tjatar om. Grisham fick verkligen till det i den!
Intrycket jag har fått, utan att veta om det stämmer, är att sydstatsmentaliteten med Ku Klux Klan är en rätt inåtvänd grupp som dömer människor efter deras hudfärg. Att det var så för hundra år sedan var förskräckligt men är en del i historien som måste berättas. Den som är det idag lever i en bubbla och jag hoppas de får panik varje gång de ser sin president.
Att förbjuda en flagga, det lär dock inte hjälpa några.
Inte de som hatar trots att det är fel, och inte heller de som valt att inte hata andra människor för deras hudfärg. Det kommer däremot vända och ge en massa publicitet åt de som hatar.
Det är min syn på det.

Killen som mördade dessa människor poserar med en sydstatsflagga men som jag ser det var det inte flaggan som mördade människorna utan killen som höll i den.

Skulle detta överföras till Sverige skulle vår svenska flagga varit förbjuden då människor med extrema åsikter använder den i demonstrationer eller vid andra tillfällen. Hade det varit ok?
Inte för mig då det är min flagga med utan att jag för den delen har minsta åsikt om andra människors hudfärg. Möjligt att det är orättvist för jag hade hellre varit lite brunare.

Jag hoppas sammanfattningsvis att sydstatsflaggan inte förbjuds för flaggor mördar inte människor. Det gör andra människor.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/walmart-drar-in-sydstatsflagga