fredag 19 augusti 2016

Klia du min rygg..

Vem styr i kommunen? Vem tar besluten om vem som ska få vilken position och går det rätt till?

Precis den frågan kan man ställa sig på många plan och många gånger undrar jag om det inte är så att vill du ta dig någonstans; var vän med rätt person. Känn vart vinden blåser och klia rätt rygg. Titta bort vid rätt tillfälle och håll med när du tror att det blir bra för annars blir du inte långvarig.

Jämtin blir nu chef för SIDA.
Det är ju mycket möjligt att hon är väldigt kompetent och duktig. Det är möjligt att hon har en utbildning som gör att hon kan axla detta arbete. Det är också möjligt att hon har rätt vänner. Hon känner rätt folk för att byta sin plats som partisekreterare mot ett högbetalt arbete som staten ger pengar. Hennes vänner i riksdagen ska alltså bestämma över hennes pengar.
Känns det verkligen rätt?
sydostran.se

För mig känns det fel. Det känns lika fel som att en kommun styrs av någon och dennes familj och vänner då inget styrande organ bör kunna utsättas för denna jävsituation. Saken är den med att om man nu inte själv anser att det är ett problem, visa upp kontakterna. Visa öppet vilka som tillhör familjen och vilka som är vännerna du umgås med.
Det är ju fullt möjligt att de är de mest kompetenta för projektanställningar men det är också fullt möjligt att det inte är så. Ingen ska få ett arbete för att den kliar rätt rygg.

SIDA är för mig ett organ som ska skapa projekt och hjälpa människor i mindre bemedlade länder. En väldigt viktig post i tider som dessa. Märkligt är då att sätta en person utan någon utbildning alls på denna post för precis så är det. Jämtin har ingen utbildning. Hon har tidigare varit biståndsminister och arbetat med dessa frågor inom socialdemokraterna men även de posterna hade hon som outbildat.

Vi lever i en tid där alla ska ha en utbildning. Partiet hon företräder pratar sig varma om att alla ska vara högskoleutbildade. Klingar inte detta väldigt illa?
Det tycker jag.
Lika illa som att en kommun ger höga löner till outbildade personer med projektanställningar som råkar vara vänner med rätt person. Det liknar sovjetfasoner och passar inte in i ett modernt Sverige vilket gör det skrämmande att det ändå är så.
Klia du min rygg så kliar jag din..

Jag tycker det är rätt skönt att bli kliad på ryggen men den som ville kunde kliat in till benet för jag skulle aldrig anställt en vän för att de är just en vän ändå.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/carin-jamtin-kan-bli-ny-chef-pa-sida