söndag 21 augusti 2016

När idéerna tryter.

Minns ni när man var liten?
När man satt i skolan och antingen ritade en fin teckning eller såg någon annan göra en som man sedan väldigt gärna ville göra själv?
Därefter målade man av den men med lite förändringar så att ingen skulle kunna påstå att man hade kopierat den eller härmats.
Att härma, det var ju absolut inget bra.
Vissa håller fortfarande på såhär men det gäller inte längre teckningar.
Skillnaden är att jag nu inser att man ska se det som positivt för det betyder ju att den idé man hade faktiskt var så bra att den var värd att ta som sin egen.
Trist blir det när man inte kan erkänna att så är fallet utan ständigt hänvisar till att det är "besvarat".
cado.se

Vad menar jag nu?
Jag ska ta det sista exemplet i en lång rad.
Sölvesborgs kommun styrs sedan urminnes tider av socialdemokraterna.
I december lämnade jag in en motion liknande en jag tidigare haft. Båda handlade om lekplatserna i kommunen. Idéerna till den sista motionen, som ligger underst i detta inlägg, fick jag efter otaliga besök i Kristianstads lekparker och Astrid Lindgren-parken i Halmstad. Jag föreslog helt enkelt att kommunen skulle uppföra färre men lite större lekplatser runt om överallt innanför kommungränsen och att de kunde ha teman som i Kristianstad. Tanken med detta är att människor ska åka runt för att besöka dem alla.

Cirka tre veckor efter att jag skickat in motionen är det en stor artikel att kommunen ska förändra sina lekplatser. I maj juni upprepades en liknande artikel i tidningen och nu finns det med på kommunens hemsida. Min motion kommer upp innan jul och kommer med all sannolikhet då anses "besvarad" alternativt avslagen. Besvarad för att det redan nu utreds med lekplatser eller avslagen för att något ord i attsatserna kan misstolkas till deras fördel.

Hade det varit som så att detta var första gången skulle jag kunna se att det bara blev så. Det är dock ständigt likadant. Läggs det en motion om att Mjällby ska piffas upp tar det en vecka sedan står socialdemokraternas representanter på samma ställe som motionen hänvisar till och berättar att de nu ska fräscha upp i det området.
Detta är inte unikt för att jag är Moderat utan för att jag inte är socialdemokrat. Det görs alltså ingen skillnad förutom i det fakta att någon inte tillhör det styrande partiet.

Med åldern ser jag det såhär:
Tänk vad bra att de får input och idéer när deras egna är helt slut.
Och jag är rätt nöjd för uppenbarligen kommer det nu bli nya lekplatser runt om i kommunen.

Jag uppmanar alla till att gå in och lägga fram era tankar!
Ta en titt på länkarna i motionen nedan så finns där mycket idéer ni kan tipsa om men tro aldrig ni får någon credd. Se det ändå positivt, det blir förhoppningsvis bättre även för barnen utanför innerstan och Ljungaviken.

http://www.solvesborg.se/lekplatser


Motion om temalekparker

För några år sedan byggdes en större lekpark i centrala Sölvesborg.
I Kristianstads kommun har man tänkt steget längre och inte bara byggt en lekpark, utan ett par stycken som är utspridda i kommunens alla delar. Lekparkerna har dessutom olika teman för att barnfamiljer ska kunna prova på olika saker.

Sölvesborgs kommun har redan idag ett par olika lekparker men inga med teman eller någon större tanke bakom. Vi är även en kommun med invånare utspridda och då alla betalar lika mycket skatt bör lekparkerna finnas något sånär nära till hands för de flesta.

Nogersund har en större lekplats som skulle kunna fixas till då alla förskolebarnen där använder den. I Gammalstorp eller i närheten av Högtofta kunde en finnas. Norje har plats för en och den kanske skulle kunna ha ett rock eller musiktema?
En lekplats i Hörvik/Krokås med fisketema, lekplatsen i Ljungaviken kanske kunde haft ett golftema, Hällevik en med jazztema?
Det är bara fantasin som sätter stopp.
Tanken är att dessa temalekplatser ska vara tillgängliga för så många som möjligt och finnas utspridda i hela kommunen och inte bara i de centrala delarna.
Vilket tema som varje lekplats skulle ha kunde kommuninvånarna eventuellt röstat om för att alla ska känna sig delaktiga samt att uppmärksamma medborgarna om vad som komma skall.

All reklam är bra reklam.
I Halmstad finns en temalekpark som är inspirerad av Pippi på de sju haven. I Kristianstad finns det vattenlekplatsen vid tågstationen, en liknande finns i Degeberga, Åhus har en sand och havlekplats, Arkelstorp en äppellekplats, Önnestad en lekplats med bondgårdstema och Tollarp en sagolekplats. Fjälkinge håller på att bygga en och allt är tematiskt väldigt genomtänkt.
Länkar för den intresserade: http://www.kristianstad.se/lekforalla

Självklart är det så att det blir en kostnad för dessa lekplatser men det är fullt möjligt att bygga dem efter hand som ekonomin tillåter det och när nu tanken ändå är att se över kommunens 39 lekplatser och göra dem färre bör detta ligga i tiden.

Jag föreslår därför

Att Sölvesborgs kommun utreder var eventuella temalekplatser kan ligga.

Att Sölvesborgs kommun undersöker vilka teman som kan finnas i de olika lekplatserna.

Att Sölvesborgs kommun vid positivt beslut förändrar dessa lekplatser.

Emilie Pilthammar

Moderaterna