torsdag 11 augusti 2016

Världens bästa!

Jag är så lycklig!
Idag är inte vilken dag som helst utan den bästa dagen på väldigt länge; idag börjar jobbet igen!
Jag börjar äntligen skolan ännu en gång och det är det absolut bästa jag vet.
Inte nog med att jag får träffa alla underbara människor jag arbetar med så får jag om en vecka lyckan att börja stifta bekantskap med nästan trettio nya personer som förhoppningsvis har sett fram emot att börja skolan.

Skolan var för mig bland det bästa jag visste i tio år sedan började jag på gymnasiet. Jag insåg snabbt att jag valt fel linje men trivdes med vännerna och stannade med katastrofala följder. Mina ambitioner låg en bra bit under den ribba jag haft tidigare och den treåriga linjen blev istället fyra år. Som jag ser det finns det dock en mening med precis allting hur jobbigt det än kan vara.
Jag hade varenda anledning som fanns att skolka. Var det inte politiska möten så skyllde jag på att jag var sjuk eller var jag helt enkelt och jobbade. Vad som helst var helt plötsligt roligare än skolan men det är väl så livet ser ut.

När jag bestämde mig för att läsa till lärare var det i grunden en anledning - de bra lärare jag ansåg att jag hade haft genom åren. NO-läraren på högstadiet tillsammans med historieläraren på gymnasiet var favoriterna och jag ville bli en sådan lärare. En sådan lärare som man minns för att de kunde saker och lärde ut det på ett bra sätt.
Jag sökte lärarhögskolan och kom in på den skola jag ville.
Livet är inte alltid som man vill och då jag hade bråttom, som vanligt, när jag skickade in ansökan dit så blev det fel.
Jag ville bli gymnasielärare i samhällskunskap precis som läraren jag hade haft på gymnasiet men skrev en siffra fel och ansökan blev då istället för att bli matte och no-lärare från förskolan upp till högstadiet. Precis som när jag började på gymnasiet så trivdes jag dock i klassen och stannade med tanken om att det finns en mening med allt.

Jag har sedan dess läst och gör det fortfarande.
Idag har jag läst in övriga ämnen och har ingen som helst tanke på att sluta läsa helt.
Jag älskar det!
Det finns få saker som är så berikande som att få träffa nya människor, diskutera de ämnen man läser och att få nya infallsvinklar. För varje ny människa man stöter på får man fler tankar, fler idéer och fler viljor om framtiden.
Jag vill inte bara sätta mig, luta mig tillbaka och vara nöjd när det finns så mycket kunskap som kan insupas. Det kanske är lätt att tänka att det bara är detta jag har gjort när jag då inte tycker att det är några fel med det men det är tvärtom. Jag har jobbat med det mesta man kan utan längre utbildningar och några av yrkena jag har jobbat inom är i affär, inom vården och på ett charkuteri.
Inget är så bra som läraryrket.

I våras upptäckte jag att det går att läsa in flera olika utbildningar på distans och däribland sjuksköterska. Tanken har sedan dess varit att jag ska läsa in den med men när barnen är större. Sommarlovet är nämligen, för en som mig, fruktansvärt jobbig.
Jag älskar att vara hemma med familjen och göra saker men dygnet har tjugofyra timmar och de andra sover fler av dem än vad jag gör. Energin slocknar oftast inte förrän in på småtimmarna och det bästa sättet att inte klättra på väggarna är då att göra någonting.
Jag vill inte byta jobb men med en extra utbildning kunde jag haft ett val i framtiden om jag skulle ändra mig från att läraryrket är världen bästa.
Om inte annat hade jag haft ett val gentemot den sommarledighet jag har idag.

Jag har skrivit det tidigare och gör det igen:
Vet du inte vad du vill bli?
Bli lärare!
Trots att många gnäller, lönen inte är i topp och att det med all sannolikhet finns yrken som av majoriteten är bättre, så är det ett fantastiskt berikande jobb där du alla dagar får nöjet att umgås med en samling individer med finurliga tankar, frågor och åsikter.

Har du sedan tur hamnar du på en lika bra arbetsplats som jag och då är du garanterat fast!
Jag har världens bästa yrke!