fredag 12 augusti 2016

Två sidor av samma mynt.

Lås in asylsökande. Flyktingbarn prostitueras.
Världen är inte svart eller vit utan full av nyanser men många gånger känns det som om många människor vägrar att se det så. Det är nämligen, enligt media, bättre att fälla än fria.

Turerna har varit många men Danmark har uppe på förslag om att asylsökande ska kunna få utegångsförbud. Anledningen ska vara att många är anklagade för sexuella ofredanden och för att slippa detta vill de inte ha dessa människor ute i samhället. Fullt förståeligt som jag ser det förutom att det inte går att döma någon, vilket detta blir, utan en riktig rättsprocess.
svt.se

I Sverige är problemet det motsatta och kanske hade det då behövts ett utegångsförbud?
Flyktingbarn säljs. De prostitueras och detta sker genom att de försvinner från där de bor på kvällarna och nätterna för att sedan återvända. Många gånger tror man att det handlar om att betala av skulder de skaffat sig på resan hit.

Varför då se detta som svart eller vitt när det är en grå nyans?
Som jag ser det kunde det varit bra att sätta vissa utegångsförbud i de fall någon är misstänkt för ett brott eller i de fall då personal eller andra misstänker att ungdomen utnyttjas sexuellt.
Båda anledningarn är enligt mig till för att skydda människor.
Kollektiva bestraffningar är jag helt emot men ett utegångsförbud kunde för de utnyttjade barnen och ungdomarna blivit ett starkt incitament för att inte åka någonstans på samma sätt som det kunde blivit ett incitament, tillsammans med skarpare regler, för att hålla inne de som begår brott.
Begår du brott och vi kommer på dig kommer du utvisas med omedelbar verkan.

Det är enligt mig fruktansvärt att samhället inte ställer upp för barn, oavsett vart de är födda. Barn kan aldrig hjälpa att de finns till och det finns öden som är värre än döden.
Ett av dem måste garanterat vara att komma till det där landet i norr, tro du är i säkerhet och sedan utnyttjas och behandlas som skräp. Utöver det bryr sig ingen.
Hur ska dessa barn och ungdomar någonsin kunna tro på en vuxen efter det?

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/forslag-om-danskt-utegangsforbud-far-kritik
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/flyktingbarn-tvingas-prostituera-sig