söndag 29 mars 2020

Kasta första stenen.

Hemkommen från Italien eller Spanien?
Boendes så att alla vet vem du är?
Förvänta dig full attack, och det främst från människor som aldrig skulle prata med dig annars.
Människor som gärna pratar om dig, men inte MED dig.

Jag bor i ett litet samhälle och jag har skrivit om detta tidigare.
Jag kallar det för en häxjakt och på något märkligt sätt beter sig människor som om de var tre år gamla och satt i en sandlåda, trots att de är vuxna.
svt.se

För några år sedan skrev jag ut på sociala medier att 60% av mina barn hade kräkt, men att man var tvungen att se det positiva, då det inte var alla.
Det räckte för att någon skulle ringa min chef och ifrågasätta hur jag kunde arbeta.
Att jag arbetade och att min man var hemma ansågs fruktansvärt och det hänvisades till Smittskyddsinstitutet. För er som inte vet så har de hand om saker som ebola, HIV..
Mina barn hade kräkts av influensan men så länge man känner sig frisk, precis som det gäller nu trots att många förtränger det, så är det inget bekymmer.
Skulle jag med antalet barn jag har, inte kunna arbeta när jag själv är frisk men de har något symptom, så hade jag kunnat gå hem på heltid. Det händer i princip aldrig.
Personen som ringde och klagade såg dock bara till sig själv.

Man förväntar sig att en smitta ska drabba ungefär två tredjedelar av befolkningen och det är naturligt vilket de absolut flesta människor förstår.
Sedan finns den lilla klicken som driver häxjakten och som förmodligen hade varit en bödel för några hundra år sedan. Människor som drivs av sitt eget välbefinnande och inte av fakta.

Under häxprocesserna pekades många gånger "bra" människor ut.
Med det menar jag människor som hjälpt andra, de anklagades för häxkonster av samma personer de hjälpt. De som var annorlunda pekades ut och hur häxproven gick till är inget nytt.
Proven var gjorda för att personen ifråga skulle dö, då man egentligen inte var intresserad av sanningen. Precis på samma sätt sprids rykten om människor idag.
Osanningar sprids av människor som faktiskt, rent krasst, inte har en aning och värst av allt är att de aldrig skulle fråga den de anklagar rakt ut. Man pratar bakom ryggen istället.

På samma sätt bedrivs nu rykten mot människor som har varit någonstans.
Jag har hört liknande som dem i artikeln, om människor från min hembygd.
Jag fick höra rykten om skolstängningar, covid-19-smittade barn och föräldrar som hade haft fräckheten att vara på semester. Att de inte varit i ett smittat område eller kommit hem innan det upptäckts där spelar ingen roll. Häxjakten går iallafall och plötsligt blir de paria.
För mig är detta sjukt.

I artikeln berättar de att tidningen pekade ut familjen och på frågan varför de har gjort det, svarar mediet att det var för att dämpa den oro som fanns. Bekymret blev att det blev precis tvärtom. Hela denna familj blev jagad, fick inte komma till tandläkaren och blev utpekade som om de vore monster. Att de inte var sjuka och hade följt alla regler spelade ingen roll.
Samhället visade tänderna och snackade skit.
I samtliga fall pratar man om personer, men inte med dem.
Den där lilla klicken med förståsigpåare, besserweissrar och översittare som anser att de har rätten att prata om alla andra, borde veta vad andra säger om dem.
För tro inte att just är skyddad.
Det finns ett amerikanskt uttryck som säger "What goes around, comes around" och det är väldigt talande. Allting kommer tillbaka.

Jag hoppas att denna familj får lugn nu, samt att andra som ser detta tänker sig för en extra gång.
Om man är sjuk på något sätt, så kan inte personen ifråga hjälpa det.
Är du då rädd?
Håll dig hemma istället för att bete dig som en bödel mot andra.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/thomas-14-arige-son-fick-corona-fick-oanade-konsekvenser