söndag 22 mars 2020

Apelsin, äpplen och päron.

Vad som förklarar svensken bäst är inte så enkelt alltid men jag tror att de flesta skulle beskriva svenskar som ett rätt "kallt" folk. Jag har alltid fått höra att jag inte är speciellt svensk i mitt sätt. Jag pratar och gestikulerar mycket, tycker alltid något och säger ifrån.
Jag kan mycket väl börja prata med någon jag inte känner och ställer ofta mycket frågor.
Inte för att vara dum på något sätt men jag undrar alltid något och jag älskar att lära mig nya saker.
Väldigt osvenskt. Åtminstone mycket av det.
svt.se

I Italien dör människor av som flugor och domedagsprofeterna säger att det kommer bli likadant i Sverige. Jag kan såklart inte säga att det absolut inte blir så men jag betvivlar att det blir så.
Det går inte heller att jämföra med Kina och jag tänker förklara varför:

Sverige: Ett kallt land i norra Europa med cirka 10 miljoner invånare. Det bor 23 personer på varje kvadratkilometer vilket är väldigt lite. Vi har dessutom ett för många andra länder, väldigt udda system. Vi tar inte hand om våra äldre i hemmet utan de bor själv på ett boende. Vi har inte generationsboende i Sverige och de som lever så är få. Vi hälsar genom att ta i hand när vi är formella men annars nickar man och säger hej.

Italien: Ett relativt varmt land vid medelhavet med cirka 60,5 miljoner människor. Det bor 201 invånare på varje kvadratkilometer vilket är relativt mycket. I Italien har man generationsboenden. Med det menar jag att man många gånger bor i generationer där man tar hand om sina äldre som i sin tur hjälper till att ta hand om sina barnbarn etc. När man hälsar pussar man varandra på kinderna.

Kina: Stort land med blandad värme med 1,4 miljarder invånare. MILJARDER! Det bor 145 personer på varje kvadratkilometer. Egentligen behövs ingen närmre presentation mer än ordet hygien. Hygien är något de inte har koll på alls. De hade iallafall inte det när jag var där och reste runt.

Jag menar att man inte kan jämföra dessa tre länder på samma sätt och ska man göra det får det vara genom att se olikheter. Vi är extremt hygieniska i Sverige men trots det så skickas det ut lappar om vikten av att tvätta sig. Vi slickar inte på någon och vi har alltid tjatat på barnen om att de ska tvätta sig både innan maten och efter.

När man menar att det ska bli likadant i Sverige som i Italien, undrar jag över vilken del. Vi kan inte jämföra kultur, sättet vi hälsar eller antalet människor i vårt land. Tycker man det är hemskt kan vi välja att vara inne i våra boenden och faktiskt, rent krasst, bete oss precis som vanligt.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hogsta-dodssiffran-hittills-i-italien
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sverige
https://sv.wikipedia.org/wiki/Italien