fredag 1 mars 2013

Facket för den lilla människan?

Jag ska vara snäll. Alla kan göra fel.
Så är det faktiskt. Det är mänskligt att fela inom alla områden även om vissa områden är värre än andra. Jag har skrivit tidigare om hur viktigt det är för mig att leva som man lär även om jag själv tyvärr inte alltid är en stjärna på det.
Att som fackförbund fela i denna milda grad är dock inte helt ok. Det är inte bara en person som har felat utan en hel styrelse som vetat om detta utan att reagera.
Hur kan man tycka att det är ok att gå runt lagen och utnyttja fattiga och utsatta människor?

Jag är ingen hejare av facket och har aldrig varit. Jag tycker de olika fackförbunden är ok för de människor som behöver dem men för mig har facket mest ställt till med problem. Jag har blivit tvingad att ta rast fast jag inte velat, de har stoppat mig från att jobba så mycket som jag själv velat med ursäkten att det inte var mitt bästa. Tror de inte att jag vet det bäst själv?
Att facket ställde till det för egenföretagaren i Göteborg, tjejen som hade en salladsbar, störde mig in i själen och sitter djupt rotat.
Även de många fackutbildningar som vänner har gått på sätter spår. Facket gör inte alltid det de ska och detta är i grunden en förening för den lilla människan och inte en grupp för inbördes beundran.

Jag tänker nu göra en jämförelse som jag tycker är helt saklig.
Detta rör sig om en avdelning i ett fack som betett sig fel. Avdelningen är nu utestängd för att det stora förbundet i sig inte vill kännas vid det de har gjort. Helt ok.
För cirka ett år sedan uppdagades det om missförållandena inom Carema där äldre människor inte behandlades rätt. Det är några veckor sedan jag fick det slängt i halsen sist.
Ofta dyker det upp på olika möten av mina politiska motståndare.
Alla människor har samma värde och ska behandlas på samma sätt.

Vem tror att det hade varit ok att jag dragit upp denna skandal inom den politiska debatten om ett år?

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5459855
https://www.sac.se/Så-funkar-det/Bli-medlem/10-skäl-för-att-gå-med-i-SAC
http://sv.wikipedia.org/wiki/Syndikalism
http://www.svd.se/naringsliv/carema-skandalen-svartar-ner-branschen_6629316.svd