söndag 18 februari 2018

Den som gapar efter mycket..

Wish, Ali Express.. företagen som sänder saker till Europa från exempelvis Kina är många.
Jag var inte orolig när nyheten kom i januari.
De skulle börja ta 125 kronor i frakt för varje paket!
Med tanke på hur extremt långsamma myndigheter är så antog jag att det skulle ta rätt lång tid innan det hände något så att det nu blir så att det går igenom redan den 1 mars var lite förvånande.
Jag får väl helt enkelt vänta ett par månader innan jag handlar något igen.
svt.se

Jag älskar Wish.
Till skillnad från svenska myndigheter ser jag inte skillnaderna i det de är så oroliga för. De tycker att detta kommer drabba svensk handel och det är inte bra då det är så många som arbetar inom den branschen. Jo, vissa saker känner säkert av konkurrensen men varför skulle det vara bättre för Sverige att en person eller ett företag beställer hem 500 mobilskal och sedan säljer dem ett och ett framför att jag beställer ett själv?
Skillnaden är nämligen markant.
Jag brukar beställa mobilskal på Wish.
Priset för det skal jag köper är i Sverige cirka 600 kronor och på Wish är det mitt för ungefär 100 kronor inkluderat frakten hem. De 80 kronor posten nu lägger på spelar alltså egentligen ingen roll.
Det är fortfarande en vinst i att beställa varan direkt från Kina.

Bekymret som jag ser det, blir istället alla småsaker som faktiskt gynnar de människor i Kina som behöver det. Denna industri sysselsätter massvis med människor och jag tror inte de bryr sig om ifall det är en person som beställer hela lagret eller 1000 olika personer.
De får jobba och en möjlighet till en inkomst.

Jag känner med att Post Nord och Tullen tillsammans styrs av människor utan någon verklighetsuppfattning. 80 kronor för ett paket som har ett värde på 10 kronor?
Vem skulle göra det?
Ingen.
Till varje jul har jag beställt femtio suddin med roliga motiv, kompisarmband eller klistermärkenshäften. Allt för att eleverna ska få en varsin sak inför julen. Det är ekonomiskt helt oförsvarbart att försöka köpa det i Sverige.
Det går helt enkelt inte.
Jag tycker inte att eleverna ska köpa något själv utan jag lägger mina pengar på detta men det kommer inte gå om dessa regler ska gälla.

Hade Posten och Tullen istället tänkt till.
Ok, det kommer 125 000 paket till Arlanda varje dag.
Om vi tar 10 kronor för varje paket, rakt över, så genererar det 1 250 000 kronor om dagen.
Tjugo kronor hade inneburit 2 500 000 kronor om dagen och det hade lagts rakt in i kassan.
Det är för lite pengar för att människor skulle sluta beställa saker.
Om varje sak hade kostat tjugo kronor mer hade jag inte brytt mig.
Jag hade handlat ändå och tyckt att det var en hyfsat bra lösning.

Vad handlar då jag?
Jag handlar mobilskal och ipadskal.
Utklädnadskläder till barnen och rockabillykläder till mig själv.
"Vanliga" kläder köps här i Sverige.
Skor köps här i Sverige.
Smink köper jag på Apoteket.
Det som handlas på dessa sighter är sådant som jag egentligen inte behöver men som underlättar livet lite. Sätter en liten extra touch på tillvaron.
Det betyder att de som säljer ex mobilskal i Sverige klart är arga men jag tänker som så att de i så fall får anpassa sig.

Som det ser ut nu kommer det ta någon månad sedan har de räknat ut hur man ska ta sig runt systemet. Uppenbarligen räcker det med att det står "gåva" på paketet så får man inte sätta moms på det. Skickar man det via Nederländerna blir det cirka tio kronor dyrare och tar någon dag längre men det kommer ändå fram.
Dessa alternativ finns alltså redan idag och behöver bara implementeras.
Det räcker att Wish och Kina skapar en samfraktscentral så blir momsen i Sverige på 125 kronor och de kan inte göra någonting ändå. Det betyder bara att jag hade samordnat mina köp lite bättre.
Varrör skjuter då dessa människor sig själv i foten?

Var ni glada och förvänta er kaos men svensk handel måste fortsätta klara konkurrensen fast på ett annat sätt. Wish, Ali Express och liknande sighter kommer leva vidare på samma sätt, fast lite annorlunda.

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/tre-fragor-om-kinaavgiften
https://www.svt.se/nyheter/konsument/postnord-andrar-reglerna-sa-mycket-dyrare-blir-varor-bestallda-fran-kina
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/analys-risken-ar-att-det-har-blir-ett-slag-i-luften