onsdag 28 februari 2018

Knark, knark, mera knark..

Unikt för Sverige; två män är nu åtalade för att ha vållat åtta människors död.
Anledningen?
De har sålt icke narkotikaklassat medel feldoserat.
Fentanyl är femtio gånger starkare än heroin och med det väldigt svår att dosera rätt.
svt.se

Flera personer har beställt fentanylalogener av bröderna som förpackat det i nässpraysflaskor.
Ett spray har kunnat vara för mycket om blandningen varit fel.
Vems är då ansvaret?

Jag tycker på ett sätt att åtalet är rätt då de har varit medvetna om de risker som finns med det medel de har sålt. Samtidigt är det så att det egna ansvaret måste stå över allt annat.

Jag har full förståelse för att anhöriga och vänner till dem som har dött är oerhört upprörda och ledsna. Problemet jag upplever är dock egentligen inte att någon sålt ett medel, som faktiskt var fullt lagligt vid tillfället, utan att allting runtom är så långsamt.
I Sverige kan man exempelvis inte kategorisera och göra en hel grupp inom kemin olaglig utan man måste förbjuda varje substans i sig.
Vi har alldeles för låga straff för att tillverka och sälja droger precis som med allt annat.
Att sparka ihjäl någon på gatan är rent krasst en billig historia jämfört med att lura staten i deklarationen.
Ett annat bekymmer är att hela den kommunala och statliga apparaten är för mesig och för långsam. Anmäls någon till socialen, till polisen eller om någon misstänker att det är något som inte stämmer, kommer det inte personal på studs.
Skulle de komma beror påföljderna på hur personen ifråga har blivit dömd tidigare.
Hela apparaten bygger på att människor inte gör fel vilket visserligen är bra men det kan vara förödande för andra människor.

Bröderna kommer med all sannolikhet att dömas för vållande till annans död vilket jag tycker är fel. Jag anser att den som faktiskt tagit sig tiden att leta upp detta på nätet, beställt och betalt det, fått hem det och beslutat sig för att spruta detta in i sin kropp får stå sitt eget kast även om det är hårt.
Däremot skulle bröderna dömas hårt för att de har sålt något de har tillverkat av en nu olaglig alogen. De skulle dömas för att de inte har upplyst människor om faran och att de inte haft med innehållsförteckningar. Mer tänker jag att rätten inte kan göra.
Det går inte att förbjuda försäljning av medel som inte är olagliga för då skulle vi kunna döma någon affärsinnehavare för om någon har satt vindruvan de köpte i halsen.

Fentanylalogenen var inte olaglig när den såldes.
Människor köpte det frivilligt.
Jag är oerhört kluven men ser hellre att hela apparaten runt blir bättre för min uppfattning är att den som har dessa bekymmer inte kommer bli ren förrän den dag de själv verkligen valt att bli det.
Främst föräldrarna och sedan skolan måste ta ansvar när det är yngre människor som hamnar i detta. Vuxna måste själv vilja ha hjälpen för i Sverige kan man inte omhänderta en vuxen människa så länge de inte är omyndigförklarade.
LVM (Lagen om vård av missbruk i vissa fall) gäller just bara i vissa fall.
Du måste själv vilja.

Ändra lagen så att det inte går att hitta kryphål för den som vill göra eget knark och se till att lagen efterföljs. Rikspolitikerna är de som kan förändra detta och där tycker jag att man ska börja.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/salde-fentanyl-atalas