onsdag 1 augusti 2018

Meningsfullt?

Full gas.
Bromsa.
Full gas.
Bromsa.
För vem är detta egentligen bra?
svt.se

Jag har varit negativ gentemot fartkameror så länge jag kan minnas och protesterar varenda gång det ska upp nya. Jag har inga bekymmer med att bli filmad men jag ifrågasätter meningen med dem.
Det sägs att de räddar liv för att människor kör långsammare där det finns en kamera men samtidigt är det så, för alla som är ute och kör, att många bromsar precis innan och sedan gasar igen.
Vem var kameran då bra för?

Jag vill inte ha några kameror på våra vägar för jag tror det leder till en "gummibandseffekt" samt försämrade villkor för miljön när människor gasar och bromsar.
Jag vill hellre se levande personer i form av trafikpoliser som punktmarkerar desto mer.

Målen som är uppsatta för polisen, för det är inte polisen själv som bestämmer, är att de ska ta ett visst antal fortkörare och göra ett visst antal utandningstester varje år.
Självklart är det då så att det ger en större effekt av att stå på motorvägar och skylla på upphinnandeolyckor (som i prinicp inte existerar på motorvägar) eller något annat när det egentligen är så att de står där för att få upp statistiken.

Forskningen visar att fartkamerorna släpper förbi 99% av dem som kör för fort.
De tar alltså inte ens alla dem de borde göra.
De ser inte heller konstiga körmönster, alkohol eller narkotikapåverkade personer.
Allt detta ser en människa av kött och blod.

Jag vill ha fler poliser ute som gör det jobb som nu helt uppenbarligen inte ens fartkamerorna klarar av. Ändå ska det upp 250 nya kameror.
Kostnaden för dem landar på åtskilliga miljoner.
Vore det då inte bättre med riktiga poliser?

Jag anser att prioriteringarna ska göras om.
Det är visserligen ett brott att köra för fort men för mig är det värre med inbrott, misshandel.. mycket olika saker. Saker som många gånger läggs ner bara anmälan kommer in.
Bekymret är att fartkameror till viss del genererar pengar.
Riktiga poliser i form av människor hade istället genererat ett tryggare samhälle med en befolkning som litade på polisen och det arbete de gör.

Det finns inte en fartkamera i världen som tagit någon för att de körde på fyllan.
Framåt för fler riktiga poliser istället.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/99-procent-av-fortkorare-slipper-boter