måndag 14 september 2020

Bevara Hällevik!

Det finns de som har ett hjärta i hembygden, och sedan finns det de som faktiskt inte bryr sig.
Det finns de som stirrar sig helt blinda på saker och som sedan inte kan förändra tänket.
De som enbart tänker på pengar.

Hälleviks rökeri.
2018 ställde både moderaterna och sverigedemokraterna i Sölvesborgs kommun sig på tvären i denna fråga. Det krävdes att det område som då kallades för B20 - området för Hälleviks rökeri - skulle plockas ut ur översiktsplanen.
Precis som moderaterna på riksplan har man sedan svängt 180 grader och säger nu tvärtom.
Bygg sönder Hällevik bara!
Bygg i det mest genuina området som finns i byn, för vem vill inte bo i en nybyggd lägenhet längst ut längs med vattnet!?

När partierna inser vilket liv det har blivit i byn så kommer de med all sannolikhet snart att svänga. Peka på ett annat sätt att bygga, påstå att alla har missuppfattat och hänvisa till att de vet hur det ska vara. Det är nämligen så det fungerar, men jag tror sanningen är den att ingen egentligen satte sig in i vad som skulle hända.
Det har dock funnits liknande planer, från samma personer, tidigare.
Då hade husen pålats ut i vattnet.
Jag förstår inte vart stadskomplexet kommer ifrån men jag anser inte att detta passar in i ett fiskeläge.

Då kommer nästa tanke:
Ska vi titta på det gamla rökeriets lokaler för all tid och evighet!?
Nej. Kommunen kan köpa upp det eller ålägga dem att riva det.
Just denna centralt belägna plats i Hällevik, kunde nämligen genererat så mycket för så många människor. En park, ett soldäck, en lekplats, ett litet handelsområde eller några små hus för både äldre och unga. En restaurang eller ett café. Allt byggt i liten skala med en anpassning till byns egenheter. Ett B&B som i Nogersund. Hur svårt kan det egentligen var!?

Som jag ser det har det hänt något.
Vem får ut vad på detta?
Den som nu vill bygga vill tjäna pengar, men varför går politiker på de högsta platserna med på detta? Varför tror man att det sen ska stoppa där?

För allihop. Var på det klara med att Hällevik kommer bara vara början.
Därefter kommer Nogersund, Hörvik och Krokås stå på tur för trevåningshus med en mängd lägenheter. Vi har många byar som utarmas på grund av befintliga partiers ovilja i att sätta sig emot EU i detta med fisket. Byarna utarmas och fisket försvinner, men fabrikerna och lagerlokalerna finns kvar.
Är då framtiden att alla fiskelägen får höghus överallt?

Då partiet som faktiskt styr min kommun påstår sig värna om det "historiskt förankrade byggnadsmiljöer" så är det väldigt suspekt att man ens funderar över det som de nu driver igenom. Ord som småskaligt byggande framhävs i samma partiprogram.
Det är bara någon månad sedan tidningen RES kallade Hällevik för det nya Österlen.
Den benämningen kommer försvinna med de kolosser som planeras.

Några av er där ute har fått ett flygblad från det parti som säger nej för detta.
Medborgerlig Samling vill INTE ha trevåningshus med tillhörande parkering över detta område.
Vi vill ha det lilla, genuina och charmiga som lockar människor till platsen.
Jag lanserar hashtaggen #bevarahällevik och hoppas att många kan använda den för att samla de åsikter som finns kring detta nya schabrak som planeras.

Vill du förändra?
Då måste du höra av dig till Sölvesborgs kommun!
Sittande partier kommer inte förändra sitt tänk förrän de inser att deras egna platser är i fara!

Du ska maila till stadsarkitektavdelningen@solvesborg.se
eller skicka till Stadsarkitektsavdelningen, Sölvesborgs kommun, 294 34 Sölvesborg.
Du anger då Detaljplan för Stiby 31:2, 31:6 och del av 9:87 (Hälleviks rökeri) och detta måste in senast den 28 september!

Vi kan inte låta detta ske!
#bevarahällevik

Detta är vad som sker, när politiker inte har ett hjärta i hembygden. I framtiden kommer inga genuina, små fiskelägen få finnas kvar i verkligheten, utan vi kommer få se dem målade i Stockholms tunnelbana som något pittoreskt som fanns förr.

https://www.youtube.com/watch?v=6vH1yKZl9sg&t=64s&ab_channel=H%C3%A4lleviksR%C3%B6keri

Vill du ha hjälp med hur du ska formulera ditt mail?
Här kommer ett förslag innehållande det kommunen själv har skrivit om i detaljplanen så varsågoda med att kopiera ut så mycket ni vill, om ni vill:

"Hej!
Jag skriver till er angående detaljplanen för Stiby 31:2, 31:6 och del av 9:87 (Hälleviks rökeri). Enligt det allmänna syftet i planbeskrivningen ligger området låglänt vilket gör att översvämningsrisk föreligger. Området har kulturhistorisk betydelse och i planen står det att onödig kontrastverkan ska motverkas. Samma område ligger utöver detta inom kulturmiljövården och är viktigt för friluftslivet. Hällevik är Listerlandets äldsta fiskeläge och har haft fast boende sedan medeltiden vilket gör att det föreligger en undersökning kring att ge området status som riksintresse.

I planbeskrivningen skrivs det hur viktigt det är att ta hänsyn till befintlig miljö, men sedan beskriver ni hur bra förslaget är gentemot att det är en modern tolkning av det som redan finns. Inte nog med att byggnaderna blir en våning högre än idag redan befintliga lokaler, så blir de mer än dubbelt så många. Inte nog med att hela rökeriets mark ska tas upp, så planerar ni för att göra om grönytan till parkering varpå kommunen då skjuter till med denna mark. Ni skriver att kommunen, tillsammans med hamnföreningen, har kommit fram till att deras förehavanden kan flyttas.
Ni vill tillåta stora byggnader på fyra byggrätter, när hus i kvarteret bakom inte får lov att bygga ut ett garage om det täcker för mycket yta av tomten. Samtidigt menar ni att den detaljplan ni nu lägger fram, är i linje för att fungera i den kulturhistoriskt känsliga landskapsbilden. Ni menar att de nya byggnaderna skapar en starkare relation mellan havet och det historiska fiskeläget. Ni skriver att dessa byggnader INTE kommer påverka Hällevik negativt.

Min uppfattning är att byggnaderna stör ut allt som är unikt med Hällevik och därför motsätter jag starkt att denna detaljplan ska bli verklighet.
Lägg gärna till de egna känslorna här.
Med vänlig hälsning, XX"