söndag 6 september 2020

The Talk.

Svarta människor mördas i större utsträckning än vita i USA.
Polisen mördar hellre svarta människor än vita.. eller?
Jag förstår överhuvudtaget inte artikeln.
Nummer ett är nämligen det faktum att svenska journalister som betalas av våra skattepengar, lägger sin tid på att ens undersöka detta i USA, när det finns en massa annat att skriva om.
Nummer två är vad detta har att göra med Sverige.
Nummer tre; Finns det någon relevans alls för detta kunskapsintag när människor i många andra länder avrättas och fängslas för att de tyckt något!?

Jag skulle inte skydda någon som gör fel för enligt mig så ska lagen vara lika för alla, på samma sätt som allt annat. Jag vill inte bli särfördelad för att jag är kvinna, under fyrtio år eller lärare. Inte heller för att jag har många barn eller är blond.
Det betyder dock inte att jag inte kan skratta åt ett blondinskämt.
Jag måste ju se att det inte handlar om mig som person utan om en stereotyp.
Se saker på rätt sätt och sluta vara så präktiga!

I USA är 13% av befolkningen svarta.
Ungefär tre personer skjuts ihjäl av polis varje dag.
Av alla som skjuts ihjäl så är 26% svarta.
Var fjärde person som skjuts ihjäl av polis i USA är alltså svart.
Tre fjärdedelar är det inte.

SVT gör då det galanta trixet att visa statistik på olika sätt för då börjar de att dela upp svarta och vita människor i två olika kolumner. Per en miljon invånare som är svarta eller vita, så är siffrorna för antalet dödade mer fördelaktiga för dem som vill jaga rasism:
Antalet dödade per miljon då är "bara" 17,7%, och 45,3% svarta.

I en liten text står det sedan att det är något komplext att svara på varför det är som det är. De skriver att det kan vara en överrepresentation av av poliser med fördomar, men även att brottsligheten är högre bland svarta. Socioekonomiska faktorer kan spela in.

För mig är det absurt att man cementerar fördomar. Speciellt när man kopplar det direkt över till Sverige. Anser verklige SVT att dödligt våld mot svarta svenskar är en vardag?
Eller de kopplar det mer till religion här?

För mig handlar inte något av detta med hudfärg.
Hudfärgen är nämligen helt underordnad, för i min värld handlar det om kultur.
I artikeln får afroamerikanska mammor berätta att de lär sina barn hur de ska agera om de stöter på en polis. Märker inte SVT av det absurda i detta?
Tror de att polisen går ut på jakt efter svarta människor att skjuta ihjäl?
Poliser är inte en gemensam klump utan människor som alla andra.
Självklart finns det rötägg, men de absolut flesta är det inte.
Jag tror inte att någon av dem vaknar på morgonen och tänker att de ska gå ut och skjuta ner lite svarta människor. De arbetar och när de blir kallade till en plats, så blir de det av en anledning.

Människor världen över hyllar en man som åkt in och ut ur fängelset och gjort fel som han har blivit dömd för. En kvinna hängs ut som ett offer, men att anledningen att hon blev skjuten var att hon levde med en man som sålde droger och öppnade eld mot polisen - det skriver man inte.
Hon dog för att hennes sambo sköt mot polisen - inte för att hon var svart.

Som jag ser det måste saker benämnas utifrån vad det är!
Arga katter får rivet skinn.
Uppenbarligen finns det gott om människor i världen som vill förstöra och gå bärsärkar, istället för att arbeta och göra rätt för sig. Problemet i USA är inte hudfärgen, utan värderingarna som går från vuxna till barn.
Människor är inte en hudfärg - utan valen de som enskilda individer väljer att göra.

https://www.svt.se/special/the-talk/