onsdag 30 september 2020

Sjukdomar och sill.

Riksdagens partier har hukat för giganten EU och godkände att sillfisket i Sverige skulle totalstoppas. För att rädda några röster går man lokalt ut och menar att man gör allt för näringen, men glömmer att det är de egna partimedlemmarna som har genomfört stoppet. 
Att vara fiskare är inte lätt i dagens Sverige.
sr.se

Vi har ett EU som har visat sig vara en överstat. 
Befintliga riksdagspartier godkänner hur allt förhåller sig och sillfiskare fick inte arbeta i sommar. EU har ju bestämt att sill inte får fiskas upp. Det betyder att personer som under hela sitt liv har fiskat som yrke, i somras fick sitta på land. 

Kommunerna har försökt att rädda sitt eget skinn genom att lova ersättningar, men får se sig själv slagna när samma partirepresentanter på högsta nivå rent krasst inte bryr sig någonting.
De flesta människorna i Sverige har nämligen samma inställning till yrket fiskare, som de har till yrket minkfarmare. De räknas som paria, odjur som dödar i onödan.
För mig är det näringar och det de gör är att sköta sitt jobb.
Oavsett om det handlar om fisk eller päls.
Skulle det vara så att ingen längre vill ha detta, så kommer yrket självdö då marknaden gör att ingen längre handlar. Näringen ska dock inte förbjudas.

Just där är problemet.
Lokala politiker säger att de förespråkar något och tycker något, men på en annan nivå säger man tvärtom och kör över. Jag kan som lokalpolitiker önska mig guldskogar och pengaregn över dem som tvingats vara hemma på grund av sillfiskestoppet - men såvida kommunen själv inte tänker ersätta dem så kan de önska vad för något absurt som helst. 
Då handlar det bara om hur det ska göras för att se bra ut.

För mig handlar detta om total hyckleri att fiskarna inte har fått några pengar.
I en tid där pengar strösslas med till alla som säger att de har fått någon form av bekymmer på grund av corona, så bör det inte vara ett bekymmer att ersätta en näring som har gått från en ungefärlig inkomst till en nollad. De kan dessutom bevisa att de är nollade, samtidigt som kreti och pleti påstår sig ha blivit av med en massa anställda. De behöver inte bevisa något. 
Det är ju corona.

Ge fiskarna deras pengar!
Sluta tramsa med olika stopp därutöver.
Jag litar mer på vad fiskarna själv säger kring fisken, än vad topparna i Sveriges riksdag och EU anser om den.

Fiskare utan ersättning under sillstopp