lördag 30 juli 2022

Elsparkcyklar - ett gissel.

Nya regler är på väg och snart blir det förbjudet att framföra elsparkcyklar på gångbanor.
Enligt mig så är detta främst ett storstadsproblem då dessa hyrsparkar inte finns överallt, men jag kan se problematiken.
En av anledningarna att de nu förbjuds på gångbanor är att de är med i mycket olyckor och att de ligger slängda överallt. Jag skulle vilja peka på en sak till.
Jag kan se nyttan med dem i en stökig storstadsmiljö, men den farhåga jag ser är att dessa i kombination med datorer och andra elektriska prylar förstör för så många barn och ungdomar.

Skolan jagas om att det ska vara mer idrott på schemat för att barn behöver röra på sig.
Det blir skolans problem.
Skolan köper dock varken elsparkcyklar, datorspel eller kör runt på barnen.
Det gör föräldrar.

Gränserna flyttas hela tiden och plötsligt godkänner man att yngre barn spelar spel med en åldersgräns betydligt över den rekommenderade. Tanken att det finns en anledning till rekommendationer och förbud bryr man sig inte om. 
Barn från väldigt låg ålder kör runt med elsparkcyklar överallt.
Vad är det för fel på en cykel?

När jag läste till idrottslärare var den gräns som sattes för bollspel med fler än en boll - tolv år. Innan dess har inte vidvinkelseendet börjat fungera. Det blir därmed absurt att barn i lågstadieåldern flänger rundor med dessa elsparkcyklar som många gånger går i 20 kilometer i timmen. 
Hjälmen är bara cool att ha på ibland. 

Jag hade helst av allt inte bara sett ett förbud för dessa på gångbanor, för det är just ett stortstadsproblem. Jag hade velat se en åldersgräns och gärna någon form av test. 
Ska barn befinna sig i fordon med hastighet så bör de först och främst ha uppnått en vettig ålder, fått lära sig högerregeln och kunna visa detta.
Sunt förnuft fungerar tyvärr inte och då behöver reglerna ses över så att de anpassas över hela landet.