söndag 16 augusti 2015

Vem går säker?

Morden på IKEA är tragiska. Två människor har mist livet.
Varför?
Uppenbarligen för att en annan person tog en kniv på IKEA och knivskar dem så att deras liv inte gick att rädda. Den stora frågan igen är då varför?
Varför knivskar denna människa dessa personer?

Självklart vilar det ett tungt egenansvar på denna person men det vilar även på samhället. Vi vet att människorna som flytt hit inte mår bra och vad gör vi åt det? Jo, vi trycker in dem som boskap i asylboenden. De får ingen att prata med, inget eget utrymme, inget något. De får bara väntan och vem som helst som går och väntar på ett beslut mår dåligt. Min övertygelse är att det är likadant för alla människor oavsett vad beslutet handlar om.
Människorna som flytt hit har dessutom ett väldigt jobbigt bagage med sig och har upplevt saker få av oss kan tänka sig.

Denne man har varit som en tickande bomb och dessa två personer hamnade i vägen. Hur många fler tickande bomber finns det där ute?
Nej, jag tror inte detta är ett dåd av IS eller någon annan terrororganisation. Jag tror detta är en desperat människa som inte längre orkade hålla sitt huvud och sina tankar på rätt väg. En desperat handling för att få uppmärksamhet och ett människoliv är så litet i det stora hela vilket de som kommer hit verkligen har fått uppleva.

Åter till tanken, hur många tickande bomber finns det?
Hur många människor boende på svenska asylboenden kan göra samma sak?
Jag är inte ute efter att misstänkliggöra en grupp människor på något sätt utan vill belysa det system Sverige har. Vi har ett system som tror att bara alla människor i världens länder kommer hit, så kommer det bli bra för dem. Vi ger dem en förhoppning om ett bättre liv sedan grusas den.
Det skulle kanske vara så att det bästa vore att först och främst ta hand om de människor som redan befinner sig i Sverige men istället anländer tusentals personer hit årligen.
Det finns inga bostäder till dem så även de som får uppehållstillstånd får stanna kvar på asylboenden som bara fylls på. Är verkligen de styrande förvånade över att detta händer?
Detta är i mina ögon ett desperat rop på att det svenska systemet inte fungerar, för vi behandlar dessa människor som djur. VI ger dem rättigheter men inga skyldigheter, de väljer inte det. De går och väntar. Alla som någon gång väntat på något vet att det kan förtära en inifrån.

Min rädsla är att det komma hända igen. Kanske inte på samma sätt men det kommer hända. Det kommer hända på olika sätt men det kommer fortsätta hända. I vintras var det en mamma med sina två barn som gick framför tåget. Nu hände detta på IKEA. Vi måste behandla dessa människor som vi själv vill bli behandlade och det borde börja med att vi först hjälper de personer som redan befinner sig i landet.

Alla tankar till de anhöriga.

http://www.svt.se/nyheter/uppgifter-35-aringen-mordade-tva-och-hogg-sig-sjalv-i-magen
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/skulle-avvisas-fran-Sverige
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastmanland/ikea-stoppar-knivforsaljning