tisdag 18 augusti 2015

Teknikens under.

Vill du bli mamma?
Passar inte tiderna för ditt jobb in just nu?
Frys dina ägg och vänta några år till.

Spanska forskare säger nu att den som vill bli förälder bör bli gravid innan 40 års ålder för efter den åldern störtdyker chanserna för att lyckas. Det borde inte vara en nyhet. Kollar man på den biologiska klockan tickar den igång betydligt tidigare än vad en karriär eller ett helt liv gör.

Britt Friberg från RMC tycker att man ska bli gravid tidigare istället för att frysa in sina ägg. Jag är inte förvånad för min uppfattning är att denna klinik inte ser till något annat än sitt eget bästa. Ett barn kanske inte passar in tidigare och barnets bästa ska gå före allt.

svt.se
För många är det dock så att barn inte är det mest självklara i livet när man knappt är tjugo år. Med risk för att låta hånfull är det kanske inte alla som är mogna att skaffa barn i den tidiga tjugoårsåldern heller. Den som vill utbilda sig och försöka skapa en trygg tillvaro för sina kommande barn först, studerar förmodligen några år. Om det då är så att alternativet äggfrys finns, tycker jag att det är bra. Det gör att fler människor får möjligheten att bli föräldrar.

Många är de konservativa människor som anser att detta är fel. Jag är liberal och tycker att detta är bra. Att skaffa barn är inget någon gör efter en mall och livet ser inte likadant ut för alla. Jag anser att alla alternativ är bra.

I Sverige rekommenderas det inte att man ska frysa sina ägg och jag är inte förvånad. Sverige har väldigt mycket regler och lagar som för mig är fullständigt absurda.

Den som gör provrörsbefruktning av något slag, får idag inte sätta in två embryon då risken finns att det är tvillingar. Risken. Om vi ser det som en chans då? Anledningen till att man inte får sätta in två i det första taget är att tvillinggraviditeter är mer riskfyllda. Det bygger de på fakta som togs fram på tidigt nittiotal. De använder väl inte mobiler eller datorer? Det fanns inte heller på den tiden men är accepterat idag. Med tanke på den kostnad provrörsbefruktning innebär för paret tycker jag det är bra om det sätts in två istället. Chanserna att bli gravida ökar och det är fantastiskt för dessa människor.

I Sverige får man inte heller kromosomtesta embryona för det räknas som oetiskt. Det är alltså bättra att sätta in embryot, vänta till vecka femton sexton, göra ett fostervattensprov, få veta att barnet inte är friskt och sedan göra en abort.. mycket bättre.

Jag anser att Sverige ska ta och ompröva vad som egentligen är etiskt för man kan se det på två sätt: Hela världen tänker fel. Eller Sverige
.
Välj själv.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/bilda-familj-innan-35-eller-frys-dina-agg