söndag 6 december 2015

Bli vegan och rädda världen!

Jag har varit vegan och kom rätt snabbt fram till att det inte fungerade ihop med resten av livet. Det må fungera om man lever ensam i en större stad där det finns olika restaurangalternativ samt inte behöver anpassa sig åt andra men att leva i en familj där alla inte har gjort samma val, det går inte. Inte för mig i alla fall. Jag lever i en rätt stor familj jämfört med många andra. En familj med gott om allergier och sedan mig, som har problem med både det ena och det andra matvägen.
Jag har visserligen blivit betydligt bättre och äter numera kött men jag har i omgångar valt bort allt kött och sedan även en period valt bort allt från djurriket.

Artikeln berättar om att vi kommer rädda världen om alla slutar äta kött och jag blir så trött.
Jo, kanske om vi införde ett kollektivt tvång för alla jordens medborgare att äta kött men det kommer aldrig att hända. De som sedan förespråkar detta, hur många av dem lever i "verkligheten"?
Att gå ut på restaurang varje dag och få sin veganmat serverad är ju inga problem jämfört med om man måste handla och göra allt själv. Lägg dit några allergier och barn som är kräsna.

Samtidigt som nu forskare går ut och vill att vi i Sverige ska sluta äta kött meddelar Indien att de tänker fördubbla sin förbrukning av kol och detta kommer ske genom att de i en hast utökar all produktion av just kolet. Vad skadar då vår jord mest?

Har du sett filmen Home?
Har du inte sett filmen ligger den gratis att se på Youtube.

globalportalen.org
Den kom 2009 och ska visa vad som händer med vår jord om vi inte förändrar vårt sätt att tänka. Min första tanke när jag hade sett den var att någon som säljer solpaneler måste ha sponsrat hela filmen. Jag håller med i vissa aspekter men inte i andra.

Sverige är ett fantastiskt land som tänker oerhört mycket på klimatet. Samtidigt som vi ska börja vara kräsna med vad vi äter svälter människor ihjäl på andra ställen av klotet. Barn utnyttjas genom sex eller arbete i många delar av världen och vad gör vi åt det?
Vi har bidraget som nu regeringen funderar på att nalla av men annars ingenting.

Jag har påpekat och försökt få upp en diskussion om att exempelvis landstinget Blekinge ska sätta krav på företagen vi handlar läkemedel eller andra medicinska saker av. Sätta krav på att de anställda i företaget som tillverkar sakerna, ska få skolgång till sina barn. Alltså, att vi som landsting eller ett stort företag vägrar att köpa ett företags saker om de inte garanterat människorna längst ner i "skalan", deras barn, skolgång. Anledningen är att min tro är att det enda säkra sättet att förändra världen i grunden är kunskap. Alla barn måste få gå i skola.
De länder som detta främst hade rört är Indien, Pakistan, Afghanistan.. och så vidare. Fattiga länder som behöver denna kunskap för att förändra det miljötänk som i slutänden påverkar hela jorden.

Samtidigt som alla ska sluta äta kött har vi USA som inte sopsorterar, Indien som ökar sin förbrukning av kol men ändå inte lyckas komma upp i exempelvis Kinas mängder av denna förbrukning. Det blir dubbelmoral att tro att några veganer gör skillnad när världens länder inte kan enas under exakt samma punkter i ett klimatmöte.

Om jag slutar äta kött hjälper det ingen men om en hel fabriks anställdas barn får skolgång, kommer de själv se vad som behöver förändras för att sedan, med stöd, genomföra det.
Förändring sker med kunskap, inte tvång.

Jag hoppas någon läser mina tankar och anammar idéerna i något företag. Det hade varit roligt att se skillnaderna innan jag dör. Jag kan hoppas men det är högst osannolikt då den största bestämmande faktorn inte är klimatet utan ekonomin.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/chalmersforskarnas-rad-bli-vegan-och-radda-klimatet