måndag 7 december 2015

Ett uppvaknande under galgen.

Många kommuner går nu på knäna och de protesterar mot ett enormt tryck och en enorm arbetsbelastning på grund av alla de asylsökande människor som placeras ut i deras kommuner. De första två åren dessa personer har uppehållstillstånd betalas detta, nästan, av staten. Alltså, av allas våra skattepengar. Efter två år är de kommunens ansvar vilket innebär att de som inte har ett arbete av dessa personer kommer att få sin försörjning genom socialbidrag. Dessa betalas ut av kommunens skattepengar. Alltså, de betalas av de skattepengar de arbetandes och boendes i kommunen betalar in.

Ljusnarsbergs kommun är en av de som nu protesterar. Deras invånarantal ligger strax under 5000 och utöver dessa kommer det inom kort vara cirka 700 asylsökande som bor där. Av de 5000 som bor i kommunen kan man dra en enklare gissning på hur många som arbetar av dessa. Ta bort de studerande i olika åldrar, pensionärerna och alla de som inte kan arbeta av olika anledningar.
Hur i hela världen ska denna kommun kunna försörja alla dessa människor?
Ok, de kanske inte stannar där men under tiden behöver deras barn gå i skolan, de ska ha hjälp av socialen och många av dem lever med trauman vilket skulle behöva expertis.

svt.se
I en annan del av Sverige, låt säga Täby med strax över 60 000 innevånare kommer det nu, enligt Migrationsverket, sammanlagt vara 71 asylsökande. Är det någon som tycker att den fördelningen är jämn? Jag hänvisar alla att gå in på den understa länken och se statistiken kommun för kommun. Att berätta hur många man tar emot är nämligen helt meningslöst att ta upp när man inte berättar hur många personer det finns i kommunen.
Växjö med sina cirka 60 000 invånare har tagit emot sammanlagt 360 personer. Sölvesborg har med tagit emot cirka 340 personer och nästa år beräknas 200 ungdomar komma. I vår kommun finns det dock bara 17 000 innevånare. Ser ni skillnaden?

Det är lätt att slå sig på bröstet och berätta vad duktiga man är när man inte räknar på procenten av hur många asylsökande det finns för varje redan bosatt person i kommunen.
Detta kostar offantliga summor och då främst för de små kommuner som tar emot många personer. Vem ska betala allt detta?
Ja, det är nu rasistordet kommer upp men ingen kan längre blunda för detta.
De flesta partier har nu börjat vakna upp men den stora frågan är om det hjälper. Det borde nämligen ha hänt för länge sedan och ja, jag är väldigt positiv till en tvingande lagstiftning på fördelningen av alla som är asylsökande.

All logik borde göra som så att varje kommun tar emot människor, om detta system ska igenom, på hur många personer som redan bor i kommunerna. Ska då exempelvis Täby och Växjö känna av hur Sölvesborgs kommun har det bör de ta emot minst 1500 personer. För att de ska känna av Ljusnarsbergs situation borde de ta emot cirka 8570 personer/kommun.
Lös det om ni kan!
Hade det varit verkligheten, alltså om 8500 asylsökande i exempelvis Täby/Växjö redan hade kommit, hade politiken sett annorlunda ut men stora delar har hitintills klarat sig bra för att de inte har upplevt problemen. Med 8500 nya personer i Täby på ett år hade de blivit tvingade att sätta upp modulhus, baracker och tömma Sverige på anställda till skola och socialtjänst.
Det går inte längre.

Jag hoppas att den fördelning som kommer, kommer att ta hänsyn till hur många det bor i kommunen/stadsdelen samt anpassar mängden asylsökande så att den procentuellt blir jämn. Då kommer det med all sannolikhet hända betydligt mer än vad det har gjort hitintills.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/nodropet-fran-kommuner-en-ohallbar-situation
http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik/Aktuell-statistik.html