torsdag 10 december 2015

Vem tände fyr?

Ett boende för asylsökande brann igår ner till grunden i Uppsala och polisen bekräftar nu att det har brunnit på sammanlagt 39 ställen i Sverige. Läs artikeln nederst och se om du kan läsa ut vem som tände fyr. Går det?
Jag kan läsa mig till att de efter förhör tog en person som fanns i närheten till asylboendet. Som jag läser det kan det vara precis vem som helst som befann sig i området.
Var det då det?
Nej. Enligt Sveriges radios nyheter om samma händelse är en av ungdomarna boende i detta hus för asylsökande ungdomar gripen då de andra pekade ut honom.
Killen som fått boende i detta hus brände upp det.
Varför skriver inte Sveriges största statliga media det?

De sista månaderna har det brunnit på nästan 40 ställen i Sverige. Ställen som skulle bli asylboende eller som redan var det. Polisen i Sveriges radios nyheter berättar att det i minst en tredjedel av fallen är någon som bor på boendet som tänt fyr. Varför skriver inte media det?

Media fyller sina sidor med hur mycket hatet har ökat, att de högerextrema är farliga och vad som ska hända. Boenden har hållits hemliga. Lilla Aktuellt, som är utformat för barn, berättar om vad barn i Sverige vill göra för att det ska sluta brinna.
Hur ska ni göra nu?

Jo, det har brunnit på många ställen där det inte kan ha varit någon boende. De platserna har dock varit tomma. I de det har funnits människor verkar det dock som om det är de själv som tänt fyr. Jag har full förståelse för att dessa människor inte mår bra och detta är en stark signal om att något måste förändras. Kan vi inte skydda dessa ungdomar och vuxna från sig själv eller sin omgivning blir detta bara en förvaring som till djur. När försvann mänskligheten?

Jag är så trött på att media ska vinkla nyheter för att på något löjligt sätt vinkla saker till en fördel de vill se i samhället. Sluta med det! Brinner det på ett asylboende och en är gripen, berätta att det är någon från boendet på samma sätt som man berättar att det inte är en från asylboendet. Gör likadant alltid, oavsett. På så sätt slipper exempelvis jag anklaga dem för att vara partiska och bara vilja visa en sida av myntet.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/brand-i-hvb-hem-1