måndag 14 december 2015

Lika vård?

Vårdköerna för flyktingar ska minskas. Samtidigt får alla andra kvinnor i Blekinge vänta då flyktingarna ska få hjälp. Vad är rätt?

Jag är fullt medveten om att det är fel att sortera människor men samtidigt är det precis vad som görs men på ett sätt som media anser vara rätt. Varför är det rätt att sätta in 100 personer extra i personalstyrkan för att minska köerna till de asylsökandes hälsosamtal när man gör ytterst lite för att minska övriga köer?
Är det någon som har hört talas om ett endaste sjukvårdsområde i Sverige, oavsett vård, som tagit in etthundra extra personer för att skynda på? För att göra att alla de människor som idag väntar i tre månader för ett läkarbesök, får komma fram snabbare?
Jag läser mycket tidningar och följer media men kan inte minnas en enda sådan nyhet.
svt.se

I Blekinge händer istället det motsatta. Här är det över 1000 kvinnor som blir utan cellprovstestet då alla de som kommit till vårt län också ska ha denna vård. Varför sätts det då inte in hundra extra personer här?

För någon vecka sedan var det en artikel om en man som fick åka till Finland för att få vård då väntetiden var för lång här i Sverige. Lika vård..

Hälsosamtalet är frivilligt för de som kommer vilket jag vänder mig helt emot då jag anser att det borde vara en rättighet för dem, självklart, men även en skyldighet mot resten av landets innevånare då vi inte vill att eventuella sjukdomar ska sprida sig.
Det pratas om hur viktig jämställdheten är men jag anser att den ska vara det för alla. Jag kan inte förstå varför det ska göras skillnad och om det ska sättas in ordentliga insatser bör det främst vara i de områden där det är akut behov. Det är inte ok att väntetiden för den som fått ett besked om cancer är på några veckor utan den personen ska få vård direkt.

Och om vi då ska prioritera människor, så anser jag att de som fått akuta besked av svårare sjukdomar bör få in extra personal för att minska de köerna
 framför att människor ska få göra en vanligt hälsoundersökning.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ost/vardkoer-for-flyktingar-ska-kortas
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tusental-blir-utan-cellprov/