fredag 18 december 2015

Vad snällt!

Kommuner med många asylsökande ungdomar ska få extra pengar!
Vad snällt!

200 miljoner extra ska delas ut till några lyckosamma kommuner. Det låter som väldigt mycket pengar men är det tyvärr inte i det stora hela. Sölvesborgs totala budget är på strax över 1000 miljoner bara för att sätta det i sitt sammanhang. Vår kommun lär inte få se mycket, om ens något, av dessa pengar då vi har tagit emot för få. Trots det är beräkningen av vi under 2016 ska ta emot nästan 200 ungdomar som alla ska ha boende med allt vad det innebär, goda män, vård, tandvård och skola. Jag missunnar ingen att komma hit men vill att det ska stå klart vad som gäller.
aftonbladet.se

Jag kan inga exakta siffror men min gissning är att en god man får mellan 1000 och 2000 kronor men för att vara på den säkra sidan säger vi 1000 kronor i månaden utan att räkna med arbetsgivaravgifter och sådant. Det blir 200 000 kronor. En ungdom som blir satt på ett tvångsboende på grund av exempelvis droger kostar kommunen cirka 7000 kronor/dygnet. Ungdomarna som kommer kostar gissningsvis inte dessa summor, jag vet inte, men vi gör en chansning och säger att deras boende och mat kostar 7000 kronor i månaden istället. För tolv månader och 200 personer blir det 16,8 miljoner. Detta är för ett år. Med goda män blir det alltså 17 miljoner om året. Då är inte skolgång, tandvård eller vård inräknat.

Fridolin skryter om att 200 miljoner ska delas ut.
Får ni någon uppfattning om vad dessa pengar räcker till?
Ytterst lite. Det är vad man kallar för "ett piss i Mississippi".
Det märks i princip inte.

Har media ställt dessa frågor?
Nej. Varför?
För att man inte får kritisera detta! Ta inte upp dessa frågor utan gör ett reportage om att människor delar ut blommor som tack, äter middag hemma hos några eller gör ett stort reportage om hur flykten hit var istället. Självklart ska även detta få medietid men var är de kritiska frågorna!?

Medias uppgift är att ifrågasätta allting, inte visa en sida av myntet.
Fridolin öppnar nu börsen till kommunerna som hjälp till mest.. vad snällt.

http://www.svt.se/nyheter/200-extra-miljoner-till-kommunerna-med-flest-asylsokande-ungdomar