söndag 13 december 2015

Dags att betala för sin vistelse.

I Sverige får de asylsökande en dagpenning. I Danmark ska värdesaker beslagtas. Danmark kommer börja införa en betydligt hårdare linje då de inte anser att Danmarks skattebetalare ska betala för de asylsökandes uppehälle.

Jag kan inte påstå att jag har ett problem med detta. Enligt artikeln ska de få behålla upp till 3000 kronor och det anser jag vara rimligt. Vigselringar och klockor får de också behålla men allt annat av värde kommer polisen kunna ta. Allt i ett led för att de inte vill att fler människor tar sig till Danmark och lever på deras system.

svt.se
Jag hade för en tid sedan ett inlägg om hur mycket pengar bara dagpenningen kostade Sveriges innevånare på ett ord och en väldigt lågt räknad summa då, var cirka 500 miljoner. Detta är pengar som kommer ur skattekassan. Samtidigt finns det de som kommer och söker asyl med privatjet. Min helt okvalificerade gissning är att dessa människor inte är fattiga och därför ska kunna betala för sitt uppehälle. Som jag tänker på det jämför jag med många av de svenskar som varje vinterhalvår åker ner till sydliga breddgrader, hyr ett hus under de kalla månaderna för att sedan återvända när värmen kommer till Sverige. Dessa människor hade istället kunna söka asyl i dessa länder men hade förmodligen blivit utskrattade.

Ofta tänker man att de som kommer och söker asyl är fattiga offer men min gissning är att det är de med pengar som kommer. De som inte har pengar har inget val utan kommer få stanna kvar i det land de bor i. Med det i bakhuvudet är det svenska systemet enbart byggt på människor som har pengar. Vi bryr oss om de som har pengar att ta sig hit för men de som är kvar låtsas vi inte om.
Genom att ändra våra regler hade människorna som fortfarande söker sig hit aldrig tagit chansen över medelhavet.

Om Danmarks mål, med sina fåtal asylsökande jämfört med Sverige, är att totalt stoppa invandringen så kommer de garanterat att lyckas. Dessa människor söker väl sig förmodligen hit istället då vi är första land de kan söka asyl i..

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/flyktingar-i-danmark-far-behalla-vigselring-och-mobiltelefon