torsdag 3 december 2015

Ja, julkalendern var bättre förr. Ibland.

Barnen gick innan första avsnittet var slut trots att de längtat efter att kalendern skulle börja men enligt SVT är barnen nöjda och det är föräldrarna som gnäller.
Ja, jag får väl vara en gnällig förälder då.

Vad i hela världen var det för fel på Sunes jul?
Ture Sventon?
Kurt Olsson eller Pelle Svanslös?
Uppenbarligen en hel del. De var alldeles för roliga och inte tillräckligt lärorika.

Att en julkalender är lärorik gör absolut ingenting utan tvärtom. Det måste dock vara så att allt i det fallet lutar på fakta. Vad är då fakta?
Jo, fakta bör vara det flest forskare har kommit fram till och trots att jag läst en hel del historia har det aldrig någonsin nämnts någonting om att det fanns olika raser i historien häromkring under tusentalet. Ordet ras är tabubelagt men då det på ett kranium är helt omöjligt att exakt veta hudfärg talar man om olika raser på grund av formen på huvudet. Historien berättar att Sverige med vikingatiden började ta med trälar och dessa var då främst från det vi idag kallar för Europa.
Vi hämtade visserligen slavar från Afrika med men det var betydligt längre fram i tiden.
Detta innebar att vi i Sverige, fram till cirka medeltiden, alla var ljusa i huden även om det garanterat har varierat en del.
Det är inget styggt, taskigt eller dumt. Det är ren fakta.
Ska inte historien de vill visa avspegla det man tror var verkligheten?

Julkalendern 2015
I mina ögon är det så att SVT gör precis det media och PK-eliten är bäst på.
Ändrar saker så att det passar dem. De anser sig stå över alla människor och med tanke på att kalendern gjordes för ett år sedan låg det kanske mer i tiden då. Ska de envisas med att ha en "lärorik" kalender ska den baseras på fakta och inte det som anses vara rätt i elitens feministiska lilla värld. Oavsett hur mycket de önskar det eller ansåg det vara fel så var vi i Norden inte mörka i hyn på 1000-talet och om någon var det var de köpta genom slavhandel. Ibn Fadlan beskrev (https://www.google.se/#q=ibn+fadlan+and+the+rusiyyah+summary) nordmännen som långa, ljusa män som betedde sig som djur. Hela hans text bygger egentligen på hur avskyvärda de var men då deras utseende beskrivs med vördnad: "I have never seen more perfectly physiques than theirs - they are lika palm trees, are fair and reddish (golden)", bör han inte ha hittat på det.
Vissa källor säger att vi även i Norden var mörka i hyn när istiden försvann men det var 11 000 år innan vikingatiden.

Är jag då rasist?
Nej. Jag vill bara att fakta som barn ser och suger åt sig, om de orkar titta, ska stämma. Fakta ska inte anpassas åt den tid vi lever i utan stämma med den tid den visar.
Det hade varit väldigt intressant att höra Herman Lindqvist tankar om detta.
Om tanken ska vara att barn ska få ett bildminne av olika epoker vilka ska användas av olika lärare anser jag att dessa tar för lättvindigt på sitt jobb. Ska det bildas bildminnen ska det nämligen göras med en historia som stämmer, inte som har anpassats.
Jag har, för er som nu tänker anklaga mig för det ena eller det andra, ingenting emot någon av skådespelarna på något sätt och de gör säkert en bra insats. Jag vänder mig mot att vi ändrar historien för att passa in 2015.

Det må vara jag som är barnslig som inte tycker att julkalendrar ska vara politiska och snedvridna utan istället glada, positiva julberättelser. Jag ser inte felet i det.
Måtte nästa års kalender vara bättre.

http://www.svt.se/kultur/historisk-kritik-mot-julkalendern
http://www.svt.se/kultur/erik-och-lotta-berattar-om-glomda-barn