onsdag 3 februari 2016

Ett liv utan framtid.

De har valt bort skolan för ett liv på gatan med droger. Framtiden finns inte i Marocko utan i Europa. SVT gör ett snyftreportage som avslutas med en filmsekvens där man kan se barn i bakgrunden och främst ligger det en död råtta.

Jag tror på varje enskild individs egna ansvar för sitt liv. Dessa ungdomar har en skola att gå till men väljer bort det livet.
Marocko är ett land med cirka 33 miljoner invånare. Av dessa beräknas 30 000 vara gatubarn. Är de då gatubarn för att det inte finns något alternativ eller för att de själv väljer den vägen?
Det är väldigt viktigt att tänka på att förhållandena i olika länder inte ser likadana ut överallt i världen. I Indien var på den tiden jag var där en medelinkomst för varje månad ungefär 400 svenska kronor. Det låter inte mycket för oss och hyran för en liten lägenhet låg på ungefär 200 svenska kronor i månaden. Jämför man det så känns det hemskt. En frukost på restaurang kostade dock runt 25 öre. Helt plötsligt får man ett perspektiv.
svt.se

Ett land med 33 miljoner människor och 30 000 av dem bor på gatan. Det är visserligen mycket men om systemet var helt fel hade siffran varit betydligt högre. Som 16-åring i många länder räknas du dessutom som en yngre vuxen och ska bete dig därefter. När man hör ungdomarna i filmen som finns i länken berättar de att allt är bättre i Europa, där finns allt!
Ja, här finns allt för den som har gått i skola och arbetar.
Här finns allt för den som tjänar pengar och har viljan att komma någonstans. Det är precis likadant på många andra platser i världen. Jag har förståelse för att sannolikheten att du ska ta dig någonstans om du är född i Yemen inte är stora och likadant med många andra platser. Marocko har dock en skolgång och räknas på många sätt som ett bra land där det finns möjligheter till arbete inom exempelvis turismen eller fruktodlingarna. Det kanske inte är några glamorösa jobb men här väntar ingenting på dem om de inte tänker göra rätt för det

För mig känns det mycket märkligt att SVT ens gör detta reportaget. Gör ett om hur det känns att som tjej inte ens våga ut och jogga i storstadsområdena längre. Gör reportage om känslan av att inte kunna klä sig som man vill, att bli utsatt eller tafsad på mot sin vilja. Ok, det finns många marockanska ungdomar som väljer ett liv på gatan. Det är faktiskt Marockos ansvar för annars förstår jag inte varför vi inte ska hjälpa alla gatubarn i resten av världen.

Det finns barn som far illa överallt i världen och ska jag välja vem som ska få de pengarna hade det absolut inte blivit limsniffande tonåringar i Nikekläder i Tanger. De pengarna hade gått till flickor som utsätts för tvångsäktenskap och graviditeter, hjälp till mödravårdsomsorg och skolgång i länder som behöver det och till de som vill förändra sin situation istället för att bara flytta på den.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/att-tvingas-tillbaka-hit-vore-ett-misslyckande