söndag 14 februari 2016

För de lättlurade..

Ekologiskt vin! Köp!
Systembolagets försäljning av ekologiska viner ökade med 70 procent i fjol och med 100 procent året innan. Med andra ord; en riktigt bra affär för Systembolaget!

Vad är då ekologiskt odlat?
Om jag tänker på ekologiskt tänker jag på något som ska vara naturligt. En produkt som ska vara fri från all sorts gift. De ska vara odlade utan att produkten på något sätt ska vara besprutad med någon form av gift. Att det då skulle bli dyrare förstår jag då insekterna/ohyran i så fall skulle plockas bort för hand.
svt.se

Vad är då ekologiskt odlat i verkligheten?
Gällande vin är det uppenbarligen att bara ha "naturliga" bekämpningsmedel. Samma regler gäller med all sannolikhet allt annat med. Vad som sedan räknas som naturligt, det är högst godtyckligt. Det ekologiska vinet besprutas visserligen inte med vanliga bekämpningsmedel utan med kopparsulfat som sedan förorenar marken och gör den obrukbar efter några års användande.
Är det då detta människor anser vara bra för naturen?
Den ekologiska framställningen av vin är betydligt mer skadlig för naturen än det vanliga även om det är så att det för den enskilda individen som arbetar med detta är bättre med den ekologiska delen. Som jag ser det blir dock problemet förstorat då man påstår att denna odling ändå är den bästa.

Om du nu är rädd för att få gift i din kropp, varför dricker du något med alkohol i?
Försöker du döva en dåligt samvete gentemot naturen när du köper vin som är ekologiskt märkt? Gissningsvis. Dock är det så att det blir tvärtom. Just för naturen är nämligen det ekologiska värre.

Nästa tanke jag har är den att om man nu tycker att den ekologiska hanteringen är bättre för de som arbetar med det. Varför inte sätta in pengar och hjälpa dem vid den "vanliga" processen?
Jag tror inte på att flytta runt problemen för det kommer bara sluta med att de som har pengar kommer undan på ett eller annat sätt. Om det bästa för naturen är "vanlig" odling och vi då hjälper odlarna till bättre skyddssystem, då anser jag det vara bättre för miljön även om jag aldrig skulle köpa ekologiskt själv. Min klara uppfattning, speciellt efter skandalerna på sistone, är att det är lurendrejeri som förespråkas av de som tjänar på det.

Köp "ekologiskt"!
Nej tack.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/slu-ekovin-omojligt