lördag 20 februari 2016

Lagom är inte längre bäst.

Drick lite alkohol varje dag så lever du längre!
Eller tvärtom.
Tänk att de som påstår sig vara de vi ska lita på inte kan komma fram till samma sak utan nästan motsatserna. Alkohol är antingen något man ska hålla sig borta från eller något man ska använda varje dag.

Jag tror på en enda forskare: Agnes Wold. Hon har lyckats sätta ribban så högt att jag litar blint på henne och hon påstår att den enda forskning som verkligen har lyckats bevisa att något är farligt pekar på rökningen. Rökning förkortar ditt liv och gör att du riskerar sjukdomar och dåligt hälsa. Inget annat finns bevisat.
Du kan alltså äta fisk, grön potatis, riskakor och brieost när du är gravid. Det finns ingen bevisad forskning som säger att du kommer trilla ner och dö av att du äter det. Många av de broschyrer som delas ut eller som används inom olika områden pekar alltså på en sannolikhet men inte någon bevisad forskning.
svt.se

När jag gick på högstadiet hade jag en NO-lärare som jag höll, och jag är, väldigt högt. Han berättade för oss att vatten var farligt! Man kunde bli kvicksilverförgiftad av att dricka för mycket vatten! För att bli förgiftad skulle du dock dricka 19 000 liter vatten först. Kroppen klarar inte den mängden vatten så att sluta dricka vatten på grund av kvicksilver, det hade bara varit dumt.

När jag några år senare jobbade på en krog berättade innehavaren att man tydligen inte fick äta viss fisk längre för att det skulle bli skador. Han pekade på sig själv och sa att han hade ätit fisk varenda dag i sitt liv utan att drabbas av någon märklig sjukdom.

Wold återkom ständigt i sitt program om att vi skulle tänka som man gjorde förr. Människan var från början ett djur som åt det den kom över. Varför skulle vi då inte klara att äta fisk varje dag? Eller riskakor? Ok, just denna mat fanns inte förr men tänk måttligt.
Ingen äter tre kilo fisk varje dag. Inte heller fem paket riskakor varje dag så det är lugnt, tänk logiskt.

Oavsett vilken larmrapport de tar upp i media bläddrar jag förbi. Det är sannolikheter och inte sanningen. Så vill du dricka lite vin varje dag tillsammans med insjöfisk och riskakor, gör det.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskarna-varnar-igen-sluta-tro-pa-myten-om-mattligt-drickande