onsdag 24 februari 2016

Vad gjorde dina barn igår?

Jag har aldrig varit någon ängel och har under mitt liv både betett mig illa och gjort många misstag. Jag anser att det ingår i uppväxten och att alla människor behöver få en chans att bli vuxna. Jag har dock, mig veterligen, aldrig med berått mod tagit sönder något för någon annan.
Det fanns två stora anledningar:
1. Man rör inte andras saker.
2. På ett eller annat sätt hade mina föräldrar fått veta det och det hade varit allt annat än roligt att ta de konsekvenser mitt beteende hade genererat. Det var så itutat sedan barndomen om vad som var rätt och fel.
aftonbladet.se

Tyvärr är det dock inte alltid så att föräldrar verkligen bryr sig om vad barnen gör och det absolut värsta dessa kan göra är att skydda dem. Jag har ringt hem till föräldrar och berättat vad deras telningar har gjort mitt framför ögonen på mig varpå de har svarat att det inte stämmer för så skulle deras barn aldrig någonsin göra.
När jag jobbade på en skola i en lite större stad var skillnaderna mellan var barnen kom ifrån väldigt markant. Att ringa hem till föräldrarna i finområdena var meningslöst för de skyddade sina barn trots att de inte hade en aning om vad som hänt. Barnen som kom från grupper med föräldrar från andra länder var tvärtemot livrädda för att jag skulle ringa hem då föräldrarna såg mig som en auktoritet som skulle lydas och sa jag något så var det korrekt. Min uppfattning om vilka av dessa grupper som kommer lyckas i livet är klar.
Curling vinner ingen på.

I varje samhälle, litet som stort, finns det ungdomar som hittar på bus. Tyvärr är det så att dessa bus ofta ställer till det för andra människor genom extra arbete och pengar så frågan polisen ställer här känns väldigt relevant: Vad gjorde dina barn igår?

Att vara förälder är något av det största som finns men med barnen kommer ett ansvar om att uppfostra dem till att bli bra medborgare som gör rätt för sig. Jag vet inte hur många gånger under mina tonår jag fick skyll för saker som andra gjorde. Var det en blond överförfriskad tjej med i någon händelse så var det på något sätt självklart att det var jag även om jag inte hade lämnat varken hemmet eller arbetet. Det är lätt att beskylla någon för något men det bästa är om föräldrarna själv tar tag i det de måste. De allra flesta barn och ungdomar växer upp men en hjälp på väggen är appen "Hitta vänner". Den visar på ungefär en meter vart mobilen du är vän med befinner sig och den borde vara perfekt för att ha koll på var barnen sysselsätter sig någonstans.
Min tro är att alla föräldrar i grunden vill veta vad deras barn gör för någonting.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/polisen-vad-gjorde-era-barn-igar