tisdag 23 februari 2016

Färre i bidragsberoende?

Det stora antalet nysvenskar ger arbetsmarknaden utmaningar då det finns en risk för stora grupper i arbetslöshet framöver. Hmm.. är någon förvånad?

Partierna och arbetsmarknaden diskuterar fram och tillbaka vad de anser vara rätt så jag tänkte lägga fram min syn på det hela. Vad som än sker så anser jag nämligen att lägre löner är ett fördärv som absolut inte ska införas i Sverige. Varför?
Jo, för min övertygelse säger mig att detta bara skapar utanförskap.
Vem ska bestämma för vem de mindre lönerna är till för?

Min övertygelse är att bidragsberoendet inte kommer minska med löner för ungdomar eller nyanlända. Lönen kommer nämligen inte bli tillräckligt hög för att någon ska överleva bara på den och ett nytt USA med människor som arbetar på fyra olika ställen fram tills dagen de lämnar detta livet anser jag vara helt fel. Bara tanken på att ungdomar skulle få en egen lön känns med fel. Hur länge är man ungdom? Hur länge är man nyanländ?
Ska inte någon i denna grupp kunna få en högre lön om de visar framfötterna?

På P1 igår var det en diskussion om just detta med löner och idén hade då kommit upp att exempelvis inom byggnads kunde man införa hantlangararbeten. Det skulle alltså skapas arbeten.
SKAPAS arbeten!?

Nu är det så att vi bor och lever i Sverige, inte Ryssland. Vi har kommit ifrån de "enklaste" arbetena då dessa inte har behövts i Sverige. Ska vi nu då, på grund av att många människor kommer till Sverige, anpassa oss åt ett sämre system?
Ska vi hitta på jobb för att statistiken ser bra ut?
Vi ska ta skattepengar och ge till företag för att skapa arbeten som egentligen inte finns för att det ska se bra ut på ett papper?

Den som någon gång har haft ett arbete där man fått in praktikanter, absolut inget ont om detta för de behövs med för att komma in i arbetslivet, vet att det genererar mer arbete än hjälp många gånger. Självklart ska de finnas men att ta in ungdomar som kanske hellre sitter med mobilen än hjälper till är inte bra. Att ta in någon som kanske inte ens talar samma språk som du, vilket arbete skulle de ha?
Det fungerar inte i skolan då all undervisningen utom möjligtvis hemspråksundervisning sker på svenska. Inom vården?
Det är möjligt för jag har bara ett par månaders erfarenhet av detta men jag skulle påstå nej. Du måste kunna språket. Ska de bygga hus eller gräva gropar? Utföra någon form av slavarbete när summan de får ut är samma som bidraget, hur ska någon motiveras till detta?

De som påstår att lägre löner är lösningen bör läsa på om de länder där detta finns. Jag skulle nämligen kalla det för en form av modernt slavarbete. Vill man ha ett arbete här måste man följa de krav som redan finns.

Det stora problemet i vårt land är att detta kommer upp till diskussion nu. Det skulle diskuterats innan den förre statsministern bestämde att Sverige skulle vara hela världens dåliga samvete och välkomnade alla hit. Självklart ska vi hjälpa människor, så många vi kan, men dock så att det fungerar för alla människor som redan finns här. Att fylla på båten så att den sjunker och alla drunknar hjälper tyvärr ingen hur godhjärtad man än är.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/ylva-johansson-sankta-loner-farlig-vag-att-ga