söndag 21 februari 2016

Misstänkt misshandel, hot och ofredanden.

Förvånade?
Precis just detta flaggade jag för när migrationsverket var på besök och anledningen till att jag frågade var att jag hade hört att detta var ett problem på boenden i andra delar av Sverige men nej, migrationsverkets representant sa att det primära var att alla fick tak över huvudet och skulle det uppstå problem fick man ordna det på plats.

Migrationsverket har nu fått över 3000 anledningar.
Misshandel, hot och ofredanden. Det låter väl trevligt?

Det kan inte vara så svårt att räkna ut vad som är problemet men för de som inte vill se eller förstå utan en rasiststämpel ska tänka på följande:
Sverige är ett oerhört öppet och liberalt land som inte bryr sig om kön, religion eller sexuell läggning. I många av de länder människor flyr från är det motsatta realiteten.
De som inte flyr ett direkt eller väpnat område kan fly för att de just är kvinnor, även om de inte är så många i jämförelse, har en "avvikande" sexuell läggning eller för området "fel" religion.
svt.se

Vad menar jag då med detta?
Jo, i exempelvis Eritrea är det inte ok att vara kopt. En kopt är en kristen person. Dessa människor flyr då landet för de vill inte leva under det förtryck de tvingas leva under där. När de då kommer till Sverige och söker asyl kan de mycket väl hamna i samma rum som personer med en religion de har flytt från. Asyl kan man även söka för sin sexuella läggnings skull. Senast i fjol sändes filmer världen runt där homosexuella män kastades från byggnader i länder med ett tankesätt om att just homosexualitet är en sjukdom som ska utrotas. Dessa personer kan även de hamna i samma rum som människor som anser att de ska utrotas.

När det första asylboendet skulle öppnas här i bygden hörde jag en diskussion mellan två personer som resonerade som så att de som kom faktiskt hade flytt kriget och därmed inte tänkte bråka mer. För mig är det helt främmande. När det finns länder som 2000 år efter den första konflikten startade fortfarande krigar, när saker som blodshämnd är ett fakta och när uttryck som "öga för öga" fortfarande praktiseras, då försvinner inte hatet av att man passerar en viss landsgräns.
Hatet följer med detta tankesätt.

Vad har då Sverige lyckats med?
Jo, vi har lyckats späda på detta hat genom att inte tänka efter innan. Innan alla människor kom bestämde man sig för att helt enkelt inte göra någonting. Inga tankar, inga åtgärder och inga regler. De som kom trycktes in i boenden vart efter de kom vilket har skapat oerhörda problem för kommuner med asylboenden. Hur i hela världen ska exempelvis varje kommun få tag i tolkar till skolor och myndigheter?

Om man istället hade tänkt efter innan hade boenden delats upp efter vart människor kom ifrån och varför de sökte asyl. Att komma hit som en homosexuell man och tvingas bo med människor som vill utrota dig, skapar ingen trygghet. Det skapar rädslor och ångest som leder till ännu värre saker.
Nu tror jag att migrationsverket har vaknat men nu är det för sent. Nu har man istället löst problemet med färjor som ska agera asylboenden. Istället för att bara trycka in ett par hundra personer med olika bakgrunder och tankar tänker man nu tvinga ihop över tusen personer på samma plats.
Fantastiskt!
Det kommer med all sannolikhet gå väldigt smidigt.. eller inte.
Min förhoppning är att denna färja läggs vid kajen jämte Gamla stan i Stockholm så att de får närheten till vår fina huvudstad och där människorna i riksdagen får en möjlighet att på nära håll se hur fungerande verksamheten är i Sverige.
Eller inte.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-fall-av-misshandel-hot-och-ofredanden-pa-asylboenden