tisdag 16 februari 2016

Minsta möjliga marginal.

Sällan är alla så eniga efter sitt parti och jag blir förstummad över hur ideologiskt bundna många människor är. Igår hade Blekinge sitt landstingsfullmäktige där jag sedan många år har suttit med. Under detta möte kom min motion om ofrivilligt barnlösa upp och jag tänker ofta hur svårt det måste vara att inte få ha en åsikt. Mitt parti i denna grupp säger att vi får rösta som vi vill i frågor vi känner för, bara man meddelar det innan. Uppenbarligen ser det inte ut så hos de rödgröna.

Att vara ofrivilligt barnlös är inget jag önskar någon för det är just det. Jag vet själv hur det känns. Jag vet hur det är att gå igenom denna fruktansvärt långa process för att sedan bli bemött av människor som istället skulle arbetat med döda ting.
Ni har alla varit med om dem, vårdpersonalen som behandlar dig som någon de är tvingade att bemöta och ett falskt leende lyser igenom. Ett dåligt bemötande kan vara förödande för den som är känslig. Nu kommer det inte bli någon skillnad.

Landstinget Blekinge har fram tills de för lite mer än ett år sedan, tvingat alla som behöver hjälp med att få barn, till RMC i Malmö. För ett år sedan kom lagen som tvingade dem att erbjuda även andra alternativ, om de är offentliga. Däri ligger alltså problemet.

I Sverige finns det sju offentliga ivf-klinker som är belägna i Malmö, Göteborg, Linköping, Örebro, Stockholm, Umeå och Uppsala. De tio privata som finns ligger i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå och Falun. Det är alltså inte så att det finns så många att välja på.

Socialdemokraterna som påstår sig stå på den lilla människans sida som en stor och solidarisk jätte med stort hjärta tvingar med andra ord människor med lite sämre ekonomi att få Sveriges sämsta vård. Det är nämligen vad RMC erbjuder. Inte nog med att de har bottenbetyg i bemötande så har de bland de sämsta resultaten i hela Sverige. Skulle någon då välja, när resan kommer att bekostas till största delen själv, att istället välja vård i Linköping eller Göteborg om de är bosatta i Blekinge?
Nej.
invitra.com

För den som inte vet går turerna för att få hjälp till ungefär såhär:
Du söker hjälp med din partner i Blekinge.
Du får komma på ett inledande möte och sedan får mannen lämna spermieprover, vid ett till två tillfällen. Kvinnan får undersökas och eventuellt kollas så att det inte finns cystor som stör.
När det har konstaterats att något inte stämmer remitteras paret till RMC i Malmö.
Dit ska paret först komma på en allmän information och därefter ytterligare två gånger för att göra om exakt samma undersökningar som Blekinge redan har gjort.
Nu är ni uppe i cirka ett års väntan.
RMC konstaterar att något är fel. Det är nämligen inte säkert att de kommer fram till exakt vad. Kvinnan ska då börja medicineras och efter ytterligare en kontroll i Malmö ska hon komma dit igen för att alla ägg ska plockas ut. Mannen ska samtidigt lämna ett spermieprov.
Därefter får man åka hem.
De ringer därefter upp och berättar om några embryon har börjat att dela sig.
Om det har hänt ringer de mellan tre och fem dagar senare på morgonen och berättar om det fortfarande växer. Ifall det gör det ska ni sätta er i en bil och åka direkt dit för att det ska sättas in. Kvinnan får fortsätta gå på mediciner för att det ska fastna.
Om det inte fastnar, vilket det ytterst sällan gör första gången så hoppas paret på att något embryo har kunnat frysas in. Om det har lyckats och det skulle klara en upptining tar det bara en till två månader tills nästa försök kan göras, OM RMC har några tider. Det är inte säkert.
Skulle det inte lyckas får paret börja om med att kvinnan åter ska medicineras.
Själva äggplocket är bland det otrevligaste en kvinna kan vara med om och den som frågar mig får veta att det är trevligare att föda barn än att göra ett ägguttag.
Kan vara jag som är överkänslig men jag har gjort det några gånger, både det och fött barn.

Hur många tror att någon med pengar ställer sig i denna kö?
För kö är det åtminstone till RMC. Utöver kön och det otrevliga bemötandet har de dessutom Sveriges sämsta statistik för födda barn. Min övertygelse är att deras bemötandeskala hade varit betydligt lägre om människor först hade provat en annan klinik och sedan fått deras papper med hur de är bemötta. Då har de nämligen något att jämföra med.

Det socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet vann igår med minsta möjliga marginal (24-23) mot mig och alla andra partier är att möjligheten att välja vilken klinik man vill ska finnas för de som är ofrivilligt barnlösa. Alltså, de vägrar utreda om det finns andra alternativ så fortsatt kommer blekingar bara få välja offentliga kliniker i Sverige.
Alltså, om du är missnöjd med din vård på RMC i Malmö?
Då får du söka dig till Linköping eller Göteborg närmst.
Som ni ser på förklaringen ovan är denna process inget som händer över en natt. Det är många turer och många besök vilket garanterat stoppar den utan pengar. De rödgröna har alltså skapat en vård som behandlar människor utan pengar sämre. De med pengar väljer nämligen garanterat inte att ställa sig en kö i månader-år, när de kan få hjälp veckan efter på en privat klinik.
Är det så svårt att se?
De solidariska människorna har nu gjort ofrivillig barnlöshet till en klassfråga: Har du pengar, sök privat och bättre vård. Har du sämre ekonomi? Då får du ställa dig i raden hos de andra och satsa de försök du får på den klinik som har sämst resultat i Sverige. Helt otroligt.
Genom att byta klinik, även inom de offentliga, så ökar du chansen att bli med barn på ut till 12% men de rödgröna i Blekinge bryr sig inte. De har i alla fall inte gjort avkall på sin tro och sina värderingar om att privat vård är hemskt!
De har satt sin ideologi före patienternas bästa.

I framtiden ser jag fram emot att alla som har svårigheter att skaffa barn, ska få välja att spendera de försök de får av landstiget var de vill. Hur svårt skulle det vara att göra det som ett stämpelkort? Eller en lapp dit räkningen ska skickas?
Dyrare hade det definitivt inte blivit då paren hade blivit gravida snabbare, kliniken inte gör om alla undersökningar de har fått till sig och då paren slipper det trauma det innebär att må fruktansvärt dåligt och sedan bli bemötta som om de vore sillar på ett löpande band.

De rödgröna har åter igen visat vad de anser är viktigast; Makten att bestämma över ditt liv. De anser nämligen inte att du kan ta de besluten själv.