måndag 22 februari 2016

Jämlikt?

En moské för kvinnor öppnades nyligen i Köpenhamn och feminister inom islam jublar. Männen däremot anser att det är fel då företrädaren för den nya moskén hävdar att alla andra moskéer är mansdominerade och patriarkala.

Vad är då rätt?
För mig är det ett litet steg i rätt riktning men ändå inte. Kvinnorna inom islam säger att det är mansdominerat vilket även syns på att män och kvinnor inte får sitta tillsammans eller i de utövande länderna ha samma regler. Kvinnan får exempelvis inte köra bil eller visa sin kropp till skillnad från mannen.

Att det nu öppnats en moské som ska ge kvinnor talartid är väl bra men det bästa hade varit om alla hade fått samlas där. Varför ha en uppdelad tid?
Det absolut bästa hade varit om männen i alla andra moskéer tolkat sin Gud som att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter för det hade betytt att de i sin tur hade släppt in kvinnorna i de befintliga lokalerna.
sr.se

För mig är religion förlegat och jag vet att den allmänna uppfattningen om Sveriges syn på religion är att det är vi som är extrema. Vi bryr oss nämligen ytterst lite och är mer kristna av en tradition än för att vi verkligen tror på det som sägs. När detta är uppe som ämne brukar jag hänvisa till USA och "God bless America". Kan någon se Löfven eller Batra, eller någon annan i riksdagen för den delen utom möjligtvis kristdemokraterna, som avslutar sin del i den allmänpolitiska debatten med att tacka Gud för Sverige?
Jag har väldigt svårt för att se det.
Visserligen dansar miljöpartister regndans och andra av deras företrädare gråter när de tvingas göra motsatsen till vad de lovade sina väljare men de flesta är inte så gudstroende.

Barnen här är döpta men jag har aldrig förstått jippot runt det hela och de är döpta av ren tradition. De ska tillhöra den kristna kyrkan då vi anser att det är lättare för dem att gå ur den som vuxna än att bli en del av den. Vi firar utöver det alla de kristna traditionerna utan att för den delen säga att vi tror på Gud. Ställer man frågan till en grupp med människor om de tror på Gud är det ytterst få som direkt skulle svara ja på den frågan.
Tänk om någon skulle vilja införa uppdelade tider för män och kvinnor i kyrkan. Åtskilda platser. Det om något hade skapat ett ramaskri då det hade känts förlegat och (heja Margot) medeltida. Vi har kommit så mycket längre än så.

Att nu kvinnor får predika i denna danska moské ska säkert ses som ett framsteg men jag ser det som ett litet steg i rätt riktning där mannen och kvinnan ska bli totalt jämställda i framtiden. Sakta men säkert.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6371598