lördag 6 februari 2016

Ingenjörer, lärare, kockar och sjuksköterskor!

Vilken tur vi har invandringen! Fyra yrken pekas ut som yrken där stor brist finns:
Ingenjörer, lärare, sjuksköterskor och kockar.
Som kock kan du med all sannolikhet få arbete utan utbildning men de övriga kräver många års studier så då är den stora frågan, ska vi sänka kraven på utbildningarna?
Det är väl ok med halvbra ingenjörer, lärare och sjuksköterskor?

Nej, det tycker inte jag. De yrken som är nämnda är till största delen yrken som kräver många års vidareutbildning och svaret är inte att förenkla eller anpassa, det är att förmedla detta tidigt till de som kan klara utbildningarna.
Ja, säg nu att jag förringar vissa och att vi kan validera.
Självklart kan vi validera!
Att ha läst till lärare i Afghanistan eller Syrien behöver dock inte betyda att man fungerar som lärare i Sverige bara man validerar upp sina ämnen. Vi har ett helt annat sätt och på många av dessa platser är det ett helt annat tänk kring mycket som för oss födda i Sverige är självklart.
Vi agar inte barn, vi är alla jämställda och lika mycket värda.
Vi har en helt annan syn på livet då vi är uppväxta i en demokrati där allas åsikter ska vara lika mycket värda.
svt.se

Den stora frågan är då:
När du söker till vården, vill du träffa personal som har fått sin sjuksköterskeutbildning i Afghanistan?
Litar du på att kunskaperna där är desamma som här?
Det går inte att stressa på valideringar.

Sverige ligger långt fram i väldigt mycket forskning, vi har koll på mycket som för många andra länder är något de kan drömma om i Sverige.
Självklart är det inte likadant för alla. Jag såg en tjej på tv i höstas som hade lärt sig flytande svenska på under ett år för hon ville in i samhället! Hon bröt inte ens.
Hon kommer garanterat bli vad hon vill och komma hur långt hon vill.
Samtidigt har reportage från Malmö visat att människor som har bott här i över tjugo år knappt kan ett ljud svenska och måste få tolk för att förstå reportern.
Människor är alla olika men att gå ut och säga att alla som kommer är utbildade och framåt är enligt P1-programmet "Vi och dom" helt fel. Dessa människor kommer aldrig kunna arbeta in den kostnad de blir för samhället, det kommer aldrig att gå runt.

Jag uppmanar alla föräldrar till tonåringar att berätta för sina barn om vilka fördelar läraryrket har, hur mycket olika saker man kan arbeta med som ingenjör, vilken god mat man kan göra som kock och vad viktigt man är som sjuksköterska. Gnäll inte om yrkena utan berätta hur viktiga de är!
Era tonåringar är vår framtid och de kommer att behövas.

Min plats med ett yrke som lärare i ryggen är given. Jag kommer alltid att ha ett arbete att gå till. Världens bästa yrke dessutom!
Vad ni än gör så utbilda er!

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/okande-brist-pa-arbetskraft