torsdag 1 oktober 2020

Med ett stort hopp för våra äldre!

Sjukdomar och ålderdom i all ära, äntligen ska det få bli ordning i vårt land!
All respekt för dem som är rädda, men alla andra kan inte drabbas och i mitt liberala tänk så är äldre människor också egna personer med val att göra.
Som det har sett ut så har de dock inte fått ett val, för uppdelningen har gjorts och bristen på lösningsfokus har dominerat.
För, helt ärligt.. hur svårt kan det vara att ordna så att äldre människor sitter själv?

svt.se
Tänk att äldre människor som bor på ett äldreboende inte längre har fått bestämma över sig själv. Myndigheter har bestämt att de ska låsas in utan att få träffa sina vänner och släktingar.
Nu tror jag inte att det någonsin har varit någon rusning till de olika boendena, men historierna som har kommit upp låter som skräckscenarion.
För någonstans måste man faktiskt förstå, att även äldre eller sjuka är individer som har ett eget val.
Om en äldre släkting anser att det är värt att ta risken att träffa sina barnbarn, då måste det vara upp till den gamle.
Faktum är ju att det omöjligt kan spela någon roll för personalen, då de ändå är tvingade att gå med munskydd och annat för att inte sprida smitta.

När nu äntligen restriktionerna släpps så hoppas jag, åter igen, att ingen i min kommun ska agera bror duktig. Var rädd, absolut, men inse att du som anställd faktiskt är till för vårdtagaren och inte tvärtom. Jag hade själv hellre velat träffa min familj än att sitta ensam, och det måste vara mitt val.
Tänk att som äldre plötsligt sitta ensam alltid när du har haft ett rikt liv innan.

Läget är ordinärt, ja, men om du kanske ändå ska dö snart?
Kan du då som äldre inte själv göra ditt val när det är dags?
För mig är allt absurt och jag hoppas verkligen att min hemkommun inte tänker spela bror duktig i detta.
Ett halvårs isolering är mer än vad vilken normal människa som helst klarar av. 

Personalen är viktig, absolut, men om personalen ändå bär skydd, varför inte ställa detsamma utanför?
Så, du vill besöka din vän eller släkting?
Självklart!
Ta på dig denna utrustningen och gå in till den du vill besöka.
Stäng sedan dörren och ta av dig.
Det kan inte på något sätt drabba personalen som själv sedan beger sig hemåt och garanterat inte lever ett liv i total isolering med munskydd och skyddsmask.
Jag kan inte se problemet, bara lösningen.
Rent krasst är det ju så att personalen ändå inte blir smittad av vårdtagaren, då de aldrig ska besöka denne utan skydd. Vem då vårdtagaren träffar bör vara upp till den. 
Min uppfattning är att ingen hade riskerat sin anhörige eller vän i dessa tider och garanterat därför inte åkt dit sjuk. Jag tror faktiskt inte människor gjorde det innan corona heller, av den enkla anledningen att sunt förnuft sätter stopp där.

Släpp våra äldre och sjuka fria!
Den sista tiden i livet måste de själv få bestämma över vad de vill göra, hur de vill göra det och med vem de vill göra det.