torsdag 28 oktober 2021

Dyrare el i södra Sverige!

I Klippan tvingas pappersfabriken att säga upp personal på grund av det höjda priset.
Detta en kort tid efter att Ygeman berättar att han inte känner någon oro över att systemet är som det är. I norr där elen produceras är det billigt, vilket också är logiskt, men i södra Sverige kostar det desto mer.
En elräkning i sig är rätt spännande och något som borde få alla att reagera.

Elräkningen består nämligen av nätavgiften och sedan elen du använder.
Problemet är att man tar ut moms - alltså skatt - på dessa delar och sedan lägger dit en moms till på det slutgiltiga. Det betyder att vi alla betalar skatt på skatten.
Ingen normalt tänkande människa kan anse att detta är ok.

Skatterna över lag är ett bekymmer och tänket kring priserna är inte heller ok.
Man vill bygga ut vindkraften men precis som någon säger i en av de länkande artiklarna så är det just Stockholmarna som använder mest el. Då kan de också betala mer för den eller sätta vindkraften där de själv bor. Fyll taken och Stockholms skärgård så ska vi se på protester sen.
Bäst av allt är att det är en kvinna som själv bott i Stockholm under alla år som valt att flytta därifrån, som är så negativ till hur det har blivit. Hon vill inte ha vindkraften där hon bor.

Höga elpriser.
Lite el för att de har varit så intelligenta att stänga ner kärnkraften.
Mycket skatt.
Regeringen säger nu att de ska tänka på detta och eventuellt göra om elområdena men detta är inte något som kommer ske nu. Det kommer inte heller bli en förändring kring momsen. 
Och längst ner på skalan står den lille skattebetalaren och undrar varför ingen bryr sig.

Självklart ska inte elen vara dyrare i södra Sverige precis som att maten inte ska vara dyrare i norra Sverige. Det är lite av att ta och ge men fokus måste vara att det inte ska straffa sig att bo någonstans i Sverige när alla betalar samma mängd skatt för att leva och bo här.
Det blir absurt att människor ska bli av med sina arbeten för att elpriset är för högt när den stora delen av priset är ren skatt, som betalas med pengar som du redan har skattat för.