lördag 30 oktober 2021

Storebror ser dig..

En kille i Finspång lägger upp en video med våldsinslag i sociala medier.
Polis i USA larmar svensk polis som snabbt tar sig dit.
Absolut inget fel i det och jag tycker att det är fantastiskt att det finns ett sådant skyddsnät.
MEN.. hur var det nu med övervakningen?

Det är ständigt en diskussion om GDPR, om människors rätt till sitt liv och FRA har blivit jagat. Hur i hela världen kan då detta hända?

Till saken hör att jag tycker det är bra att polisen har en sådan koll och kan samarbeta över landsgränser men det är bara något år sedan som man började kunna kolla DNA-prover över gränserna till våra grannländer. 
Jag som boendes i Hällevik, Blekinge län, kan inte åka till sjukhuset i Kristianstad som tillhör Skåne och få med mina journaler. Systemen kan nämligen inte läsa varandra.
En liten länsgräns gör att inga handlingar passerar.
Trots att ett register finns för alla födda i Sverige, så att vi hade kunnat kolla med DNA när det har skett ett brott.. så får man inte på grund av den personliga integriteten. 
Alla nyfödda lämnar nämligen ett blodprov som kallas för PKU.

Jag tror att mycket många gånger är ett spel för galleriet och att vi faktiskt övervakas betydligt mer än vad vi tror. När jag sätter mig i bilen berättar mobilen hur trafiken ser ut när jag ska köra dit jag ska.
I somras hade jag inte ens mobilen aktiv, den var igång, när jag diskuterade någonting med mina föräldrar som vi inte hade pratat om tidigare. När jag kom hem och gick in på nätet så var det första jag fick reklam för det vi hade pratat om.
Det blev en tankeställare för det fanns ingen logisk förklaring till att den reklamen skulle dyka upp där om mobilen hade "lyssnat" på vad vi sa.
Mycket märkligt.

Jag är inte rädd för övervakningen för jag känner inte att jag bryter mot något som gör att polisen skulle kunna dyka upp här. Det jag mer blir konfunderad över är hur det då kan vara så svårt att sätta dit den som håller på med exempelvis barnpornografi.

Mer övervakande än vi tror av storebror.. förmodligen.
Denna gången slutade det åtminstone på ett bra sätt men jag tycker ändå det är lite skrämmande.