måndag 11 april 2022

Vem mördade skolan och sjukvården?

Vem mördade skolan?
En del av sex har släppts och komikerns Jesper Rönndahl påbörjar resan som skapade den dåliga skola vi har idag, och han är inte nådig. Ansvaret läggs i princip fullt ut på socialdemokraterna och Göran Persson som körde över alla andra och tog bort den statliga skolan och flyttade makten till kommunerna.
Anledningen?
Samma som alltid: Makt och pengar.
Sedan dess har det gått utför för den svenska skolan.

Näst nederst är en länk kring vårdköerna och en önskan av blå regionpolitiker att vården ska förstatligas. Regionerna läggas ner.
Jag håller helt och hållet med.
Jag är absolut inte något ekonomiskt geni men den nedersta länken visar exempelvis Region Blekinges ekonomi. Ni kan läsa själv i bilden men det rör sig inte om några småsummor som går till respektive nämnd. Tänk sedan på att det finns tjugo till sådana här i Sverige.
De 21 regionerna har alla sin egen politiska organisation och är inte gratis.
Att förstatliga - eller allra helst föra över vården i någon form av privat regi - skulle skapa helt andra förutsättningar ekonomiskt. Bara tänk tanken att spara in på tjugo politiska organisationer.
Reagerade du på att jag skrev privata?

Jo, faktum är faktiskt att det många gånger går mycket snabbare och redan idag kan du ha en privat försäkring som gör att du kommer fram snabbare.
Varför ska vi då betala till en allmän vård?

Kristdemokraterna anser att målet måste vara att lägga ner dem själv i regionen och jag anser att det är helt rätt. Socialdemokraten säger nej och anser att de är viktiga. 

En statlig skola är i min värld inte heller ett problem. Då hade vi sluppit sitta med en massa system som kommunen bestämt och som plötsligt sedan görs om. Det hade kanske blivit ett enda system som faktiskt fungerade och ett lättare sätt att styra upp vad som ska läras ut. Läroplanen är allt annat än tydliga och mycket hänger på hur man tolkar det hela.  

Jag tror det hade blivit ekonomiskt mycket bättre att slippa alla småherrar på täppan som anser att de är lite bättre. Socialdemokraten i inslaget menar på att det redan är mycket att göra för dem i riksdagen. Med de löner de har och med sin brist på ansvar så tänker jag tvärtom.
Förstatliga både skolan och vården i den mån det går och förstå att alla vill ha det bra.
Det ska inte behövas egna försäkringar om du blir sjuk.

Systemet vi har idag, det har skapat ett klassamhälle som går med på vad som helst så länge det gynnar de egna leden. Det är nog dags att förändra det nu!