lördag 10 januari 2015

Att våga stå på sig.

Nordkorea har hotat med repressalier om filmen släpps men de som gjort den stod på sig. Julafton var det dags för The Interview och många människor har nu sett den.
svt.se
Jag är inte en av dem men det är inte det jag tänkt skriva om.

Det jag ska skriva om är det faktum att man ska stå på sig när någon hotar och speciellt då när det är en diktatur som Nordkorea. Även om människor där inte får säga eller tycka någonting utan straff så ska de förstå att i övriga världen är det ok.
Det är ok att göra en komedi om deras ledare precis på samma sätt som det är ok att göra karikatyrer på alla de gudar som finns på vår jord. Har någon problem med något av det är det helt klart deras eget problem och ingen annans.

Jag har alltid varit en väldigt envis människa som många gånger går direkt på tvären när det inte passar. Hade någon sagt till mig att jag absolut inte fick göra någonting är det förmodligen det första jag hade gjort. Hade Kim Jong Un hotat mig, om jag var Sony, så hade det resulterat i att jag släppt filmen på tio gånger fler ställen. Allt för att visa att han inte ska vinna utan att det är demokratin och de olika friheterna som styr det.
Likadant som tidningen i Paris som ritar satir.
Deras beslut att publicera sin skrift ändå och samtidigt få andra att göra likadant med deras bilder är ett väldigt effektivt sätt att berätta för de som ställer sig mot detta att vi inte bryr oss.
Hota, bomba och skjut men yttrandefriheten rår ni inte på.

Min övertygelse är att demokratin tar sig betydligt längre än diktaturen och att hot enbart kommer leda till det motsatta. Tack för att ni släppte filmen!

http://www.svt.se/kultur/film/the-interview-har-spelat-in-285-miljoner