lördag 17 januari 2015

Hur förändrar man världen?

Genom att sprida ljuset om alla religioners hemskheter?

Jag ser i princip aldrig på tv men läser Svts nyhetsuppdateringar varje dag samt lyssnar på de flesta nyhetsprogram på radion. Jag brukar tjata om hur färgad jag anser att media i Sverige är och det bara fortsätter. Med färgad menar jag på vilken politisk skala de som skriver står privat, för det går inte att missa.

Jihadisterna som nu sköt ihjäl människor i Frankrike och som skadade många var i grunden muslimer. Jag beskyller absolut inte alla muslimer för vad de gjorde för det får de stå till svars för själv. Varje enskild individ är ansvarig för sina handlingar.
Faktum är dock, jag kanske är ensam om det tänket men betvivlar det, att när jag först hörde om attentatet så funderade jag inte på om det var ett hinduiskt eller kristet terrorattentat. Varför?

Nedan är länkar till de som skrivit i Svts opinion dagarna efter dådet och där finns en röd tråd. Ingen tar, enligt mig, upp det som de borde. En av dem berättar och redogör för alla hemska saker kristendomen har gjort. Jag skulle aldrig beskydda alla hemska kristna handlingar eller alla de pedofiler som begått brott inom kyrkan. De är mig veterligen enskilda personer som har gjort övergrepp på barn även om det i några fall är så att de är några män som varit i samverkan. De kristna angreppen på mänskligheten har annars väldigt många år på nacken.
Jo, kristendomen var de som förstörde för alla som bodde i Amerika från 1492 och framåt, men det är över 500 år sedan. Alla hemska händelser som hände i Europa förra århundradet var fruktansvärda och absolut inget jag försvarar utan tvärtom.

En av skribenterna skriver om att vi inte ska skuldbelägga alla muslimer för detta och att de inte ska behöva göra avkalk på grund av några människors handlingar. Nej, jag tycker absolut inte vi ska skuldbelägga alla muslimer för, ursäkta, "puckon" finns överallt och inom alla religioner.
En av dem berättar om att satir må vara bra men att man faktiskt inte kan säga och uttrycka precis vad man vill för andra människor kan bli ledsna då. Vi måste ta hänsyn till de som lever med en kultur som inte är så öppen som den är här i väst.

Det har skickats runt en bild på internet som säger något i stil med att när en ensam muslim skjuter ihjäl någon är det religionens fel, när en svart människa skjuter ihjäl någon är det alla svartas fel men när en vit människa skjuter ihjäl någon så är det en mentalt sjuk ensamvarg som utfört dådet.
Det är ju fullt möjligt att det finns de som verkligen tycker såhär men i mina ögon är det främst ett sätt att försöka förklara bort vad som händer.

De som försvarar Breivik är få och de som protesterade mot honom och händelserna var många. Norge gick ut i landssorg efter attentatet. Nästan varenda svart människa i hela USA har gått man ur huse för att protestera och försvara de svarta som har blivit dödade av polisen och jag är en av de första att skriva under på hur sjukt det är när polisen bland annat kvävde en svart man till döds. Han bad för sitt liv och de brydde sig inte. Sjukt.
I fjol sparkades en man ihjäl innan en fotbollsmatch och hela fotbollssverige gick ut och protesterade om att nu fick det verkligen vara nog.
Breivik begick sitt brott ensam. Poliserna har inte kollektivt mördat alla svarta. Dessa attentatsmän i Frankrike gör dock sina brott i islams namn. För profetens skull. Det är inte en enskild persons handling utan en grupp med religionen som förtecken.
Frågan är då, var är alla de muslimer som inte anser dessa attentat som bra?
Varför protesterar de inte? Deras ledare har fördömt dådet men fängslar de som är oliktänkande.
Jag har full medveten om att det finns de som gör det men var är de stora protesterna? Går man ur huse? Jag vet att de lever i länder som mördar de som säger emot men om alla hade protesterat hade de kunnat fälla de regeringarna och det är den arabiska våren ett bevis på.

En av skribenterna tar upp att man som muslim inte ska behöva berätta hur bedrövlig en händelse är för att man råkar ha samma religion som de personer som utfört ett attentat. Nej, det är klart att de inte ska behöva men jag tycker samtidigt inte att de då ska känna sig anklagade och kränkta för det är de som har den största makten att förändra den situationen.
De kan gå ut i stora protester och visa att våldet mot oliktänkande inte är ok.

http://www.svt.se/opinion/article2592472.svt
http://www.svt.se/opinion/jag-vill-hellre-prata-om-kristendomen
http://www.svt.se/opinion/article2591129.svt
http://www.svt.se/opinion/terrorn-har-ingen-religion