onsdag 14 januari 2015

Tre miljoner upplagor av Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo släpps idag med nya Muhammedkarikatyrer för de uppger att de inte tänker vika en tum. Förutom den stora upplagan är den tryckt på 16 språk vilket är anmärkningsvärt när den kommer från ett land som inte klarar att tala engelska ens i Eurovision songcontest.
Spydigt, jag vet men förundras varenda år över att övriga länderna accepterar deras regler.

Frankrike är allt annat än det land jag håller högt.
Erfarenheterna av alla besök som gjorts där har enbart lärt mig mindre bra saker om detta folk.
De står dock alltid på sig och går sin väg vilket ska premieras och i denna fråga bör de hyllas.

Åsikterna är många om att man inte ska provocera och att satiren är onödig.
Åsikter har framförts om att västvärlden inte behöver hyckla med islam om de nu har så stora problem med det och tankar har förts fram att man inte bör göra satir över någon religion om det nu är så att människor tar illa vid sig av det.
Ska vi promenera omkring på äggskal då?

Älskade Fritiof Nilsson, Piraten, en svensk författare för er som inte vet, myntade några bra ord och de gick i denna stil: "Du kan inte säga stoppnål utan att någon enögd jävel tar åt sig."

Orden är skrivna i början av det förra århundradet och tänk vad bra det fortfarande stämmer.
Ok, vi ska inte hyckla eller prata illa om några gudar. Fine.
Vi får inte hyckla kungahuset eller kritisera regeringar längre. Ok.
Var ska vi dra gränsen?
Gissningsvis kommer någon känna sig trampad på oavsett hur man gör och då anser jag att det är de som anser det vara ett problem, som är problemet.
Gillar du inte någon av karikatyrerna?
Titta inte på dem och läs något annat så är problemet löst.

Religion är för oss i väst, oftast, inte det viktigaste av allt. För mig finns inte ens tanken att religionen skulle spela någon roll och de traditioner jag med min familj utför görs inte för att vi är troende utan för att det är en tradition. Traditioner kan självklart ändras men den dag religionen styr allt, då är något riktigt fel och så anser jag det vara i detta fallet.

Västvärlden ska inte anpassa sig åt det religiösa stenålderstänket många har, de ska anpassa sig efter oss övriga och inse att yttrandefriheten är det viktigaste av allt.
De som då anser att vi får skylla oss själv om vi blir angripna av fanatiker med de bilder som ritas, de anser även att tjejen som blev våldtagen får skylla sig själv om hon inte skylde sig.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6065773