fredag 2 januari 2015

Ge det ena lillfingret..

Fly kriget, välkommen hit!
Att sätta krav är vanligtvis bra men jag ställer mig väldigt frågande till det som dessa människor nu har. Vilken bild av Sverige har de fått när de tror att de kan komma hit, välja var de vill bo, vilket klimat det ska vara och sedan stanna där?

Artiklarna berättar om en buss med asylsökanden som trodde att de skulle få komma till en storstad men som i stället hamnade i Jämtland, en bra bit utanför närmsta stad. De blev väldigt missnöjda med detta och vägrade därför gå ur bussen. Nu tänker de hungerstrejka.

Känns det inte skönt att slippa kriget?

svt.se
Det går inte att klaga på att Sverige är ett kallt land för det kan man se på en världskarta. Vi har fyra årstider och just nu är det vinter även om det är väldigt varmt för att vara det.
Det är krig i deras hemland och Europa har gått igenom en av de största lågkonjunkturerna vilket har gjort att det är brist på arbeten och utöver det bostäder men det duger uppenbarligen inte att få tak över huvudet, trygghet och mat varje dag?
Jag blir förundrad och väldigt ställd när jag inser att dessa människor har fått det de velat men ändå inte är nöjda. Från dag ett de kom till Sverige och ansökte om asyl får de pengar. De har allt de måste ha. På tv visas dagligen reklam om att vi ska skänka pengar till de undernärda barnen i Afrika och på andra ställen som är utsatta för ett varmt klimat med brist på vatten och mat. Jag tror inte att dessa människor hade klagat över att de fick tak över huvudet, regelbundet med mat och trygghet även om vädret inte var som i deras hemländer. De skulle dock aldrig någonsin kunna ta sig hit för de har inga pengar.

Jag roade mig med att läsa statistik från migrationsverket och blir väldigt förvånad när några av de största grupperna som söker asyl i Sverige kommer från Albanien, Serbien och Kosovo. Mig veterligen är det många år sedan det var krig där.
Faktum är dock att från den första dag de sätter sin fot här och söker asyl så får de betalt. Alla asylsökanden behandlas på sammas sätt förutom om du då är från Syrien, då har du ett direkt uppehållstillstånd. Detta betyder även att om de inte får asyl så får de dagpenning, boende och mat varje dag. Det gäller alltså även om du skulle komma hit och söka asyl från exempelvis Belgien. Kanske Spanien. Innan du vet om att du inte får stanna ordnar Sverige allt till dig.
Om det nu duger.
Samtidigt drar vi ner på bidraget till andra länder som har det svårt.
Kanske dags att se över detta system?

Jag låter kanske bitter men för mig går det inte ihop. För mig är det sjukt att människor kommer hit och ägnar sin första tid i vårt underbara land till att klaga på allting när det finns människor och främst barn som svälter ihjäl varje dag i andra delar av världen.
De som kommer hit har fått en andra chans, ta den och gör något vettigt av den.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/vagrar-ga-av-buss-vid-flyktingboende
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtlandsnytt/fortsatt-protest-i-grytan
http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik.html
http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik/Asylsokande---de-storsta-landerna.html