söndag 4 januari 2015

Ett reportage om tiggarna.

Tiggarna/EU-migranterna har fått en reportageserie tillägnad sig av Randi Mossige-Norheim. Jag antar att tanken har varit att man ska tycka synd om dem men jag blir mest uppretad.
Detta är människor som kommer till Sverige för att tigga och efter att ha hört detta reportage är just tiggandet det minsta problemet.
Det värsta av allt, är att de själv inte ser något problem i vad de gör.

Reportaget berättar att de stackars tiggarna bara vill ha lugn och ro. De förstår inte varför polisen och svensk myndighet envisas med att riva upp deras läger gång på gång. Råttorna som finns i lägren är absolut inte deras fel och att de gör sina behov i närheten av var de satt upp sina läger, ser de inga problem med trots att de bosatt sig i Stockholm. De kastar sina sopor runt sig och det är inte heller något problem. De har det redan jobbigt som kommit hit och de tycker att svensk myndighet ska ge dem någonstans att bo.
Det kunde ju varit bra om alla som ville ha lite mark bara helt enkelt fick det!


Damian Draghici, Wiki
Att de bygger upp mindre kåkstäder runt om i Sverige ser de inte som ett problem och inte ens när deras bosättning är vid Sveavägen mitt i centrala Stockholm. När polis och städare kommer och sanerar deras platser blir de arga för de förstår inte varför de inte bara kan få stanna där så nu har de börjat binda fast sina saker i träd och stolpar för att få ha dem kvar.
Olika kvinnor i reportaget berättar om hur många barn de har hemma i Rumänien och anledningen till att de är här är för att de ska mat i hemlandet. Varför har man åtta barn när man inte kan försörja dem?

Polisen berättar att det inte leder någonstans att de avhyser dessa människor. Något annat måste förändras. Ett förbud kanske?

Vad kan då hjälpa?
Kanske att vi betalar deras biljett hem till Rumänien?
Nej, då kommer de tillbaka.
Kanske att vi ger dem husrum?
Nej, då kommer de fler för att det plötsligt blev mycket bättre här.
Att vi skänker pengar till dem?
Nej, då stannar de.

Jag skulle aldrig behandla dem illa men heller aldrig ge dem någonting och det är en ren principsak. Sverige har varje år väldigt många människor från främst Polen och Litauen som kommer hit och arbetar. Utan dem hade bönderna här haft stora problem att få sin verksamhet att gå runt. Varför kan inte dessa människor göra likadant?
En hjälporganisation berättar att de ger tiggarna tält om de kommer och lär sig svenska så att de ska kunna skaffa ett arbete. Väldigt fin tanke men de som kommer hit och arbetar på sommarhalvåret kan ingen svenska men får jobb ändå. Även boende.
Märkligt.

Många länder har börjat förbjuda tiggeriet men i Sverige anses det fel då det på ett sätt, även det, blir främlingsfientligt. Ett tiggeriförbud är inte riktat mot en viss folkgrupp utan mot alla, ingen ska sitta och tigga. Jag har skrivit tidigare om att Rumäniens talesperson för intergrationsfrågor, Damian Draghici, i ett program för SVT för två år sedan berättade att vi skulle sluta göra som vi gör. Han är själv rom och uppväxt på gatan men har tagit sig någonstans i livet. Han säger att det är dessa människors egna val som sätter dem i den situation de är i. Svårt att argumentera mot någon som själv är uppväxt på detta sätt?
Rumäniens talespersoner säger att Sverige ska förbjuda tiggeriet. En majoritet av den svenska befolkning är mot det. Var är människorna som lyssnar!?

Darwins evolutionsteori säger att antingen ska du anpassa dig eller kommer du sluta existera.
Frågan är då vilka som ska anpassa sig i detta fallet.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3437&grupp=20362