lördag 11 april 2015

Ett nytt vi i Sverige.

87% gillar olika sägs det. Senast förra veckan hörde jag någon reporter som så glatt berättade att de 13% som röstade på sverigedemokraterna hade något fel för det var så många andra som inte avskydde alla som inte var ursvenskar, hela 87% gillade ju olika.
Undrar vad den reportern gillar statistiken längst ner i denna artikel.
Enligt den är det nämligen bara 5% som håller med debattören om att vi ska bilda ett nytt Sverige.

Vad skulle då ett nytt Sverige innebära?
"Vi" är enligt den som skriver något som många känner sig utestängda från. Han som då vill att många "vi" ska finnas nämner de olika minoriteterna i Sverige och hänvisar till att de inte är en del av det svenska samhället. Han hänvisar även till att det enligt SCB är 1,6 miljoner människor i Sverige som inte är födda här. "Vi" är något fult enligt honom då det bygger på en svenskhet från förra århundradet.

Ibland undrar jag om det måste till ett krig för att vi ska våga berätta vad vi anser om vårt land och om att bo här. En chans att bli stolta. För stolt för sitt land, det får man uppenbarligen vara i de flesta andra länder men inte är.

Jag kan se till mig själv. Av alla platser jag någonsin besökt är det just Sverige jag älskar över allt annat och för att vara helt exakt, mitt Hällevik i Sölvesborg. Det är platsen jag aldrig någonsin kommer lämna, kommunen jag trivs i trots att allt inte är mig till belåtenhet och länet som jag trivs bra i på många sätt men på andra inte. Då har dock Blekinge fördelen att vara granne med Skåne. Jag är inte urtypen för en svensk och många gånger har det tagits upp vad en svensk verkligen är vilket på något sätt ska vara tabu. Enligt mig är dock svenskar tystlåtna, knyter handen i fickan och är inte världens mest öppna folk. Vi umgås gärna med de gamla vännerna och att flytta till ett nytt ställe och få ett umgänge är inte lätt då de flesta håller sig hemma i sina egna hus. Vi skulle inte ta med mormor till discot och vi skäms för våra föräldrar. Vi har mycket åsikter om andra men säger dem sällan till personen i fråga. Vi viftar inte när vi pratar och vi höjer inte rösten.
Svensken? Möjligt. Det stämmer säkert in på många men inte alla.
Jag anser inte mig själv stämma in på något av det för jag säger vad jag tycker, gestikulerar mycket och höjer rösten när det är något. Jag förknippar mig i mångt och mycket med en spanjor men vet inte om det anses rasistiskt att dela in hela spanska folket i denna stereotypa värld.

"På en del punkter måste lagliga ändringar till för att möjliggöra för minoriteterna att se sig själva som svenskar, bland annat när det gäller manlig omskärelse och djurslakt. Det finns en stor efterfrågan på kött från produktion som förenar svensk förstaklassig djurhållning med traditionell muslimsk halalslakt eller judisk kosherslakt, men lagar omöjliggör detta."

Är man rasist eller antisemit om man vill att djuret ska bedövas och slaktas enligt svensk lag? Verkar så. Jag har inget personligt mot varken judar eller muslimer men välkomna till 2000-talet. Hade jag haft familjen med mig hade jag stoppat allt intag av kött för jag tycker synd om djuren. Ett liv som vegetarian stör inte mig. Jag är stolt för svensk lag och djurhållning men blir rädd när jag läser detta. Religion är inget viktigt för en "svensk" och att börja ändra lagar för att det ska passa en liten del av befolkningen? Absolut inte. Hade någon frågat mig och jag hade bestämt, kunde vi dessutom stoppat importen av allt kött som inte är slaktat på ett humant sätt. Jag vill se djurets bästa, inte vad några människor tror är bäst.

Att kristna traditioner finns i Sverige är inte heller ok såvida inte andra, i detta fall muslimska, seder förs fram. Vem vill inte ha en extra fest skriver han.
Jo, klart, fest är alltid kul men nu är det så att Sverige är ett kristet land och har så varit sedan cirka tusen år. Utöver det är vi oerhört fritänkande religiöst. Jag går inte i kyrkan speciellt ofta och jag bryr mig inte så mycket om våra kristna traditioner men jag vill absolut inte ändra på dem och inte lägga till några andra. Vill någon fira andra högtider, gör det hemma. Vi firar de hinduiska högtiderna men tänker inte påtvinga någon annan dem.

VI är för mig den där stereotypa människan som helst sitter hemma, går i kyrkan på begravningar och tycker att djur ska behandlas på ett bra sätt, och det vill jag inte förändra.
Uppenbarligen anser inte 95% av alla som läst artikeln den heller, men det måste ju egentligen innebära att de är rasister som inte tycker den beskriver en bra eventuell framtid.
Eller har väl det där hemska partiet tvingat alla sina medlemmar att trycka på "gilla inte"-knappen.
Jag tillhör dem inte men tryckte på den ändå för jag anser att vi, vi är bra som vi är nu.

http://www.sydsvenskan.se/asikter/vi-maste-bygga-en-ny-svenskhet--med-plats-for-fler-sorters-manniskor/